Srbija dobija dva nova skijaška centra!

Bez autora
Nov 23 2020

Krupajsko vrelo i vodopad Lisine ove godine bili su okupirani turistima. Istočni kraj Srbije doživeo je takoreći procvat usred pandemije i rešenosti domaćih turista da obilaze našu zemlju. Ipak, popularnost ovog dela Srbije tek bi mogla da "bukne" i to usled najava da će upravo tu biti izgrađeni skijaški centri, žičare i hoteli.

Naime, Ministarstvo građevine oglasilo je javni uvid u izradu plana turističke destinacije Kučajske planine. Predviđa se izgradnja novih puteva i turističkih sadržaja, pre svega u funkciji skijaškog centra.

Kako se navodi u dokumentu, održivi razvoj turizma na Kučajskim planinama, sa Beljanicom, Crnim vrhom i južnim obroncima Homoljskih planina strateško je pitanje razvoja ovog dela Srbije.

Skijaški centar

Potencijalno skijaško područje Beljanica i Crni vrh zauzima oko 18,5 kilometara kvadratnih i u ovom Planu podrazumeva izgradnju modernog skijaškog centra, uz celokupan sadržaj poput skijaških staza, ski-liftova, žičara, ski-stadiona i dr.

Kapacitet skijaškog područja mogao bi da iznosi, kako se navodi oko 7.000 istovremenih skijaša, što je uzeto kao ukupni ekonomski, socijalni i ekološki prihvatni potencijal na dugi rok.

Kako se dodaje, to će usloviti razvoj i određenog smeštajnog kapaciteta za sezonsko ili celogodišnje korišćenje što će u konačnome biti oko 5.000 ležajeva.
I turistički kompleksi i putevi

Glavne aktivnosti, kako se navodi u dokumentu, odnosiće se na unapređenje turističko-rekreativne opremljenosti prostora, saobraćajne i infrastrukturne i komunalne opremljenosti naselja i njihove pristupačnosti.

Izgradnja će biti usmerena na ruralne zone van zaštićenih prostora, a razvoj saobraćaja na realizaciju auto-puta "Vožd Karađorđe", za koji još uvek nije opredeljen položaj koridora.

Prostorni plan će se posebno baviti područjem manastira Manasija i Gornjak i njihovom zaštićenom okolinom.

Kako se ističe, najznačajniji turistički lokaliteti u Planu su Lisine, Busovata (primarni centri u okviru Parka prirode Kučaj-Beljanica u kojima će se, u skladu sa režimima zaštite, razvijati turistički resursi i infrastruktura), Krupajsko vrelo i Resavska pećina.

Takođe, govori se o turističkim kompleksima Jelen, Grđenica, Vrelo Mlave, vazdušna banja Zdravča, termalna banja Suvi Do, Despotovačka banja i Kladenac.

I na Kopaoniku će tek da se gradi

Kako je "Blic Biznis" nedavno pisao, i u najpoznatijem skijaškom centru u Srbiji - Kopaoniku predviđena je izgradnja novih turističkih kapaciteta, hotela vioke kategorije, apartmana i vikend kuća.

Planom je obuhvaćena površina od 25 hektara. Kako je precizirano, objekti za turistički smeštaj nalaze se severnom delu i čine ga apartmani i vikend kuće sa pratećim ugostiteljskim i sportskim sadržajima, a ovde možete da pročitate više detalja.

Testiranje pa skijanje

Zimovanje će ove godine, inače, biti organizovano pod posebnim merama bezbednosti, a pre nego što se smeste, gosti će u nekim objektima morati da dokažu da su zdravi. Boravak u pojedinim hotelima na Kopaoniku biće moguć jedino uz serološki test na virus korona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik