Srbija top turistička destnacija Ekte za 2013.

Bez autora
Oct 30 2012

Na sednici Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije (PKS), na koju su, pozvani i predstavnici asocijacija ATAS, ANTAS i predstavnici JUTE, kao i predstavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda, predstavnik JUTE obavestio je prisutne da JUTA kao predstavnik Srbije treba 28. novembra da postane član Ekte, asocijacije turističkih agencija EU. Za to članstvo, potrebna je podrška resornog ministarstva, turističkih organizacija i komora. Kao nova članica Ekte, Srbija bi u maju 2013. organizovala u Beogradu skup na koji stižu predstavnici 70.000 turoperatera iz sveta, a Srbija bi bila top turistička destnacija Ekte za 2013. godinu. Ova, kao i druge akcije, podrazumevaju zajedničko delovanje i udruživanje, kao i timski rad, složili su se svi učesnici sednice.

Srbija top turistička destnacija Ekte za 2013.Na sednici Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije (PKS), na koju su, pozvani i predstavnici asocijacija ATAS, ANTAS i predstavnici JUTE, kao i predstavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda, predstavnik JUTE obavestio je prisutne da JUTA kao predstavnik Srbije treba 28. novembra da postane član Ekte, asocijacije turističkih agencija EU. Za to članstvo, potrebna je podrška resornog ministarstva, turističkih organizacija i komora.

Kao nova članica Ekte, Srbija bi u maju 2013. organizovala u Beogradu skup na koji stižu predstavnici 70.000 turoperatera iz sveta, a Srbija bi bila top turistička destnacija Ekte za 2013. godinu. Ova, kao i druge akcije, podrazumevaju zajedničko delovanje i udruživanje, kao i timski rad, složili su se svi učesnici sednice.

Predsednica Grupacija Mirjana Ljubinković predložila je osnivanje koordinacionog tima koji bi radio u okviru PKS, a okupljao bi TOS, TOB, regionalne komore, udruženja turističkih agencija, ali i predstavnike institucija iz oblasti kulture i infrastrukture, tako da bi se zajednički rešili problemi koji ometaju razvoj receptivnog turizma.

U prvih osam meseci ove godine beleži se pad dolazaka turista u odnosu na 2011. godinu, koja je bila na nivou 2007. sa milion i 300 hiljada dolazaka domaćih i oko 765.000 stranih turista.

Pošto broj domaćih turista u Srbiji alarmantno opada zbog ekonomske krize, treba raditi na povećanju dolazaka stranih truista, rečeno je na sednici Grupacije.

Prema analizi, koju je sačinio generalni sekretar Atasa Srđan Dživdžanović, Srbija ima potencijale da strane trusite privuče kroz gradski truizam, gde su najatraktivniji Beograd i Novi Sad, na kružne ture grupa koje obilaze zemlje regiona, na ruralni i banjski turizam. Pošto se prema proceni Svetske turističke organizacije očekuje porast ruralnog turizma od osam odsto u naredne tri godine, Srbija bi trebalo da uloži napore u organizaciji programa u toj oblasti.

Procene turističke organizacije Srbije su da i u Srbiju, kao što pokazuju svetske statistike, polovina gostiju dolazi preko agencija, a druga polovina individualno. TOS je prethodne godine doveo preko stotinu novinara u Srbiju, što ima velikog udela u promiciji Srbije kao turističke destinacije, pre svega kao bezbedne destinacije.

Iako su ključni nosioci promicije Srbije kao destinacije agencije na lokalnom nivou, one nemaju dovoljno sredstava za te aktivnosti, ali rešenje nalaze u udruživanju. U turistički klaster se udružilo pet opština s juga Srbije, a Raška, Brus i Aleksandrovac su potpisale sporazum o saradnji u oblasti turizma.

U oblasti gradskih odmora potrebno je izvršiti značajnu korekciju hotelskih cena i poboljšati ponudu turističkih i kulturnih atrakcija, dok u oblasti kružnih tura treba definisati konkretne projekte i uspostaviti dirketne kontakte sa stranim turističkim agencijama, istaknuto je u analizi.

Članovi Grupacije turističkih agencija složili su se i sa predlozima vezanim za ruralni i zdravstveni turizam, a usvojili su i predložene mere, od kojih je prva formiranje kooridnacionog tela, koje će se baviti svim navedenim problemima turističkih agencija, a prvenstveno cenovnom politikom.

Istaknut je i problem nedostatka kadra adekvatno obrazovanog za receptivni turizam, ali i činjenica da investiciona politika zemlje nije u skladu sa ambiciozno zamišljenim master planovima, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik