Stigli prvi gosti u Nacionalni park "Una" poslije korone

Bez autora
Jun 02 2020

Nacionalni park "Una" otvorio je svoje atraktivne destinacije za posjetioce, čime je nastavljena ovogodišnja turistička sezona, koja je iznenadno prekinuta polovinom marta zbog pandemije korona virusa.

Prema riječima Amarilda Mulića, direktora ove ustanove, zasad se radi gotovo isključivo o domaćim turistima.

"Posjetioci iz Bosne i Hercegovine su ponovo u Nacionalnom parku 'Una' i nadamo se kako je to samo uvod u brzo omogućavanje dolaska turista iz inostranstva. Trenutni broj posjeta je daleko od onog koji smo mi prognozirali i očekivali, ali s obzirom na okolnosti moramo biti zadovoljni", istakao je Mulić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, protekla tri mjeseca bez posjetilaca u značajnoj mjeri će se odraziti na njihovo poslovanje, ali i ukupnu turističku sezonu u USK.

Mulić dodaje kako su pauzu u radu iskoristili za poboljšanje turističke infrastrukture te da su sanirali oštećene drvene šetnice, klupe za odmor i druge sadržaje u posjetilačkim zonama Štrbački buk i Martin Brod.

"Također, započela je i izgradnja vodovodnog sistema za sela u Ljutačkoj dolini, što je preduslov za konačno asfaltiranje putne dionice do Štrbačkog buka. Finansijska sredstva je osigurala Vlada FBiH, tako da relativno brzo možemo očekivati završetak oba projekta", istakao je Mulić.

Prema njegovim riječima, ambiciozno su krenuli u ovu poslovnu godinu, pa je u prva dva mjeseca, prije izbijanja pandemije, zabilježeno značajno povećanje broja turista u odnosu na isti period protekle godine.

Međutim, turističku sezonu pokvarila je pandemija korona virusa, tako da je izvjesno kako neće biti oboren prošlogodišnji rekord u broju posjeta, kada je Nacionalni park "Una" obišlo preko 120.000 turista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik