Strani turisti i dalje u Srbiji troše malo

Bez autora
Apr 09 2024

Nastavljen je trend rasta broja stranih turista iz prethodne godine, pa je i u prva dva meseca ove došlo do povećanja za 11 odsto.

Iako nismo imali najviše turista iz Kine za prva dva meseca ove godine, to je ubedljivo najbrže rastuće strano tržište, s trendom dolazaka od 97 procenata u odnosu na isti period prošle godine, a čak 200 odsto u odnosu na 2022. godinu. Rekordne rezultate turizam beleži i u dolascima i noćenjima, čak i u odnosu na period pre pandemije, kaže za „Politiku” državni sekretar Ministarstva turizma i omladine Uroš Kandić.

Srbija od početka godine ima vrlo dinamičan rast broja gostiju i iz regiona, pre svega iz BiH, Severne Makedonije, Bugarske i Hrvatske. I prihodi od stranih gostiju zabeleženi samo u januaru u porastu su i iznose 217 miliona evra, što je povećanje od 18 odsto u odnosu na prošli januar.

– Ako posmatramo ukupnu statistiku iz prošle godine, prvi put u modernoj istoriji naše zemlje broj stranih gostiju premašio je dva miliona, i to zahvaljujući stopi rasta od 20 odsto međugodišnje, pri čemu su strani turisti bili brojniji od domaćih u odnosu 2,1 milion prema dva miliona – objašnjava Kandić. Turizam je kao i ranijih godina najrazvijeniji u velikim gradovima, ali sve je više gostiju i na našim domaćim planinama. Najpopularnija je, očekivano, Zlatibor, koji je prethodne godine privukao čak 1,1 milion turista. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima, i Kopaonik je na samom vrhu turističkih destinacija, a samo tokom prethodne godine na ovoj planini je zabeleženo 590.000 noćenja, dok je najveći rast imao Rudnik.

Prema podacima zvanične statistike, ekspanzija domaćeg turizma je počela 2015. godine, kroz podsticajne mere, ali i povećanim interesovanjem stranih turista u ovom periodu. Izraženo u broju noćenja, turistički promet je rastao sve do 2019. godine, kada je ostvaren rekordan broj od 10,1 milion noćenja. Usledio je pad tokom perioda pandemije, a trend rasta je nastavljen 2022, kada je zabeleženo 12,2 miliona noćenja. Stranci su se ponovo vratili na naše prostore i već krajem 2022. godine imali smo gotovo polovinu stranih turista u ukupnom broju noćenja u Srbiji.

Najviše gostiju iz inostranstva bilo je u Beogradu (oko 3,5 miliona), kao i u drugim velikim gradovima, poput Novog Sada, Subotice i Niša. Na domaćim planinama Kopaoniku i Zlatiboru boravilo je 59,8 odsto gostiju od ukupnog broja posetilaca na planinama. Banje su takođe ostvarile dobre rezultate, i to 2,8 miliona noćenja, a najposećenije su bile Vrnjačka, Sokobanja, Vrdnik i Lukovska banja.

U Ministarstvu turizma i omladine kažu da su sa svih 10 najvećih stranih tržišta, izuzev BiH, dostignute dvocifrene stope rasta dolazaka u odnosu na 2022. godinu, i to iz Turske 60 odsto, Rusije 38 procenata, Rumunije 34 odsto, Bugarske 35 procenata...

Turisti su u našu zemlju, pokazuju podaci, dolazili iz čak 180 zemalja, a najbrojniji su bili oni iz Turske, Rusije, Poljske, BiH, Nemačke, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore i Kine. Da ne zaboravimo da je naša zemlja prošle godine bila prva u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista, pa se prvi put desilo da je njihov broj veći od broja domaćih, a i ulaganja u turizam su značajno veća nego ranije. Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (Hores) radilo je prošle sezone veliko istraživanje ponašanja stranih gostiju na našem tržištu i kako kažu postoje stvari koje su zabrinjavajuće i koje bi trebalo različitim akcijama u budućnosti menjati. Pre svega to je vanpansionska potrošnja koje se ne menja u poslednjih pet godina i iznosi 70 evra dnevno koliko prosečan strani turista troši na hranu, suvenire i zabavu.

– Očigledno je da se moramo kampanjama fokusirati i na privlačenje platežnijih gostiju kako bi smo poboljšali ove rezultate. Anketirali smo strance iz 44 zemlje i došli do rezultata da troše 70 evra dnevno. U proseku van hotela koriste samo jednu uslugu. Da li to znači da nedostaju sadržaji ili se sami gosti zbog finansijske krize odriču budžeta za vanpansionsku potrošnju. Svakako nešto moramo da menjamo – kaže Georgi Genov, direktor Horesa. Na pitanje ko su najplatežniji gosti, on kaže oni koji kod nas dolaze iz Kanade i SAD, ali takvih gostiju nema mnogo. Najviše je onih koji izgleda najmanje troše u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik