Sveti Stefan piše novu istoriju

Bez autora
May 07 2012

Grad-hotel Sveti Stefan ponovo živi svoj turistički život. Iako njegova obnova nije sasvim završena, jer radovi na bloku 25 treba da budu okončani do juna, posle pet „suvih“ leta, početkom protekle sedmice stigli su i prvi gosti u apartmane jedinstvenog letovališta. Prve „laste“ su Englezi, a tokom sezone će biti Rusa i Amerikanaca, ali i turista iz drugih krajeva sveta. Naravno, bogatih, jer najam obnovljenih apartmana staje od 700 do 2.500, pa i 3.000 evra na dan. „Aman rizorts“ je poznat po diskreciji. Gost koji ovde dođe je zaštićen od svih „spoljnih uticaja“, uz jedinstven ambijent i prvorazrednu uslugu ima mir i tišinu, pa i njegovo ime ostaje tajna.

Sveti Stefan piše novu istorijuGrad-hotel Sveti Stefan ponovo živi svoj turistički život.

Iako njegova obnova nije sasvim završena, jer radovi na bloku 25 treba da budu okončani do juna, posle pet „suvih“ leta, početkom protekle sedmice stigli su i prvi gosti u apartmane jedinstvenog letovališta.

Na pitanje reportera „Novosti“ ko su prve „laste“, predstavnici zakupca su kratko kazali: Englezi. I dodaju da će tokom sezone biti Rusa i Amerikanaca, ali i turista iz drugih krajeva sveta. Naravno, bogatih, jer najam obnovljenih apartmana staje od 700 do 2.500, pa i 3.000 evra na dan. A hoće li biti slavnih i poznatih, kao nekada? Glavni menadžer hotela Kevin Bruk i njegovi saradnici kažu da je to „poslovna tajna“.

- „Aman rizorts“ je poznat po diskreciji. Gost koji ovde dođe je zaštićen od svih „spoljnih uticaja“, uz jedinstven ambijent i prvorazrednu uslugu ima mir i tišinu, pa i njegovo ime ostaje tajna - kaže Bruk.

Na novinarsku opasku da je „Svetac“ bio poznat upravo po poznatima koji su se odmarali u njegovim kamenim zdanjima, koji su govorili, i te kako, za novine, gospodin Bruk je slegao glavom. Kao da ga ta nedavna prošlost mnogo i ne interesuje i kao da tek počinje da se piše istorija poluostrva za koje su znali u turističkom svetu i oni koji nisu mogli tačno da kažu gde se nalazi Jugoslavija.

A da novog gazdu Svetog Stefana interesuje samo budućnost, a ne i kontinuitet, uverili smo se na recepciji, koja se nalazi odmah iza velike ulazne kapije. Na policama uglavnom prospekti „Amanovih“ letovališta po svetu, i pokoja sveska o lepotama Budvanske rivijere. Nikakve pisane priče o tome ko je sve u proteklih pedeset godina ovde boravio, nigde velike knjige utisaka u koju su svoja zapažanja utiskivali Sofija Loren i Karlo Ponti, Alberto Moravija i Andre Marlo, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons, Monika Viti, Boris Spaski i Bobi Fišer, Jurij Gagarin, Sandro Pertini, Vili Brant, Helmut Šmit, Klaudije Šifer... kraljice, prinčevi i prestolonaslednici, bogati šeici...

Nigde ni slova o „Zlatnoj jabuci“, najvećem turističkom priznanju koje je svetska asocijacija novinara i pisaca dodelila 1972. upravo Svetom Stefanu. A novinari iz tadašnje Jugoslavije, Evrope i ostatka sveta hrlili su na terase ovog letovališta da bi snimili kadrove za turističku istoriju, napravili intervju sa poznatima. A o posetama slavnih, novinari su na vreme obaveštavani od strane tadašnjeg rukovodstva grada-hotela, koje je i te kako brinulo o diskreciji, ali i nastojalo da poznati, ako to žele, gostuju u medijima. I tada je, naime, „Svetac“ imao lepo uređene apartmane, vanrednu kulinarsku ekipu koju je predvodio Dušan Miković, najbolji jugoslovenski kuvar u to vreme, vrhunsku konobarsku četu. I naravno lepu okolinu koju i danas ima, ali su njegovoj slavi najviše doprinela - imena. Poznata, svetska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik