Tender bio transparentan

Bez autora
Feb 13 2011

Tenderska komisija je pripremila i u potpunosti na transparentan način sprovela tender za izdavanje u dugoročni zakup lokaliteta Valdanos. MANS je juče ocijenio da kompanija Kjubus luks /Cubus Lux/ ne samo da nije zadovoljila kriterijume za dobijanje ugovora o dugoročnom zakupu Valdanosa, već se, prema podacima iz njihovih finansijskih izvještaja, nije ni mogla kvalifikovati za učešće. Kao jedan od uslova zahtijevana je obaveza učesnika da ispuni kvalifikacione uslove definisane u Javnom pozivu i Instrukcijama ponuđačima, koje očigledno, ova NVO nije detaljnije analizirala. Uslovi su određeni alternativno kao uslovi iz grupe A ili grupe B. Ponuđač je morao ispuniti uslove iz grupe za koju se opredijeli u zavisnosti od profila investitora. Kompanija Kjubus luks ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, kao i kvalifikacione uslove iz grupe B.

Tender bio transparentanTenderska komisija je pripremila i u potpunosti na transparentan način sprovela tender za izdavanje u dugoročni zakup lokaliteta Valdanos, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića.

MANS je juče ocijenio da kompanija Kjubus luks /Cubus Lux/ ne samo da nije zadovoljila kriterijume za dobijanje ugovora o dugoročnom zakupu Valdanosa, već se, prema podacima iz njihovih finansijskih izvještaja, nije ni mogla kvalifikovati za učešće.

Kabinet Lazovića navodi da je kao jedan od uslova zahtijevana obaveza učesnika da ispuni kvalifikacione uslove definisane u Javnom pozivu i Instrukcijama ponuđačima, koje očigledno, ova NVO nije detaljnije analizirala.

„Uslovi su određeni alternativno kao uslovi iz grupe A ili grupe B. Ponuđač je morao ispuniti uslove iz grupe za koju se opredijeli u zavisnosti od profila investitora", kaže se u reagovanju.

Ističe se da je kompanija Kjubus luks ispunila sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, kao i kvalifikacione uslove iz grupe B. „Kompanija je potvrdila partnerstvo s jednom od najvećih kompanija u oblasti hotelijerstva, SOL MELIE, iz Španije. I na taj način zadovoljila uslov pod tačkom 4".

„Takodje, na osnovu detaljnih analiza dostavljene dokumentacije, kao i dijela koji se odnosi na finansijsku sposobnost kompanije, utvrđeno je da kompanija ima vrijednost kapitala pod upravljanjem više od 190 miliona eura, dok je na tenderu traženo 100 miliona", navodi se u saopštenju Kabineta potpredsjednika Vlade.

Podsjeća se da je u periodu od 2003. do 2009. godine, koje su bile relevantne za Tendersku komisiju, Kjubus luks dokazao da ima pozitivan finansijski rezultat u minimum tri godine, što je i traženo tenderom.

„Imajući u vidu da u sastavu ove kompanije posluje deset kompanija, u ponudu je dostavljen i dokaz da je kompanija ostvarila promet veći od traženih na tenderu", kaže se u reagovanju.

Napominje se da u okviru Ugovora postoje garancije za izvršenje poslova, kao i za zakupninu, što je ključno prilikom zaključivanja Ugovora. "S tim u vezi Vlada će potpisati ugovor tek kad sve aktivnosti budu pokrivene garancijama".

„Nije teško zaključiti da od valorizacije ovog prostora, kako lokalna samouprava, tako i cijela Crna Gora može imati višestruke koristi. Takođe, nije teško zaključiti i da su navodi i konstatacije NVO MANS, u potpunosti neosnovani i neargumentovan s ciljem manipulacije javnosti«, kaže se u saopštenju Kabineta Lazovića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik