Tri najpopularnije planine u Srbiji

Bez autora
Mar 26 2024

Srbiju su prema najnovijim podacima prošle godine posetili strani turisti iz oko 50 zemalja sveta.

Najposećeniji su svakako bili veliki gradovi, ali odmah nakon njih su i popularne planine.

Planinski centri su druga po redu kategorija mesta prema broju turističkih noćenja, a u 2023. godini ostvarila su 2,8 miliona noćenja.

Zlatibor naravno dominira po broju turista u prethodnoj godini, a odmah nakon njega slede i Kopaonik, Rudnik i Divčibare.

Zlatibor

Najpopularnija planina u Srbiji je očekivano Zlatibor, koji je prethodne godine privukao čak 1,1 milion turista. Ova planina u jugozapadnom delu Srbije najposećenija je zimi, kada skijaši iz čitavog regiona dolaze da uživaju na njenim obroncima, a naročito na Torniku.

Međutim, pored skijaških staza Zlatibor nudi i druge zanimljive lokacije koje vredi posetiti, a među njima su svakako "Sirogojno", brojni spomenici i crkve brvnare.

Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u južnoj Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km. dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. 

Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Samo tokom prethodne godine zabeleženo je čak 590 hiljada noćenja na ovoj planini.

Rudnik

Najveći rast kada su u pitanju turističke posete na planinama u Srbiji zabeležen je na Rudniku. Ova planina dominira Šumadijom, a nalazi se na svega 100 km od Beograda. 

Obiluje gustim šumama i brojnim stazama na kojima turisti mogu da uživaju u šetnji i svežem vazduhu po kom je Rudnik i poznat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik