Turizam i ugostiteljstvo u tjednu pali 78%

Bez autora
Mar 29 2020

Najgori je bilo prošli tjedan kad se dogodio drastičan pad prihoda u hotelima i restoranima u odnosu na isto razdoblje lani za blizu 80 posto.

Ministarstvo financija i Porezna uprava objavili su podatke o fiskalizaciji i potrošnji u posljednjih mjesec dana koji otkrivaju da je ukupno gledajući potrošnja rasla svugdje osim u turizmu, no kako je vrijeme odmicalo, minusi su se prenosili na sve poduzetnike.

Najgori je bilo prošli tjedan kad se dogodio drastičan pad prihoda u hotelima i restoranima u odnosu na isto razdoblje lani za blizu 80 posto.

Sve djelatnosti obuhvaćene fiskalizacijom bilježe pad 12 posto, a jedino trgovina ima blagih 2 posto minusa nakon što se ispuhala navala na trgovine.

U trgovini je od 16. ožujka do 22. ožujka potrošeno 2175 milijardi kuna, a tjedan dana ranije 2,7 milijardi kuna.

Ukupna potrošnja u trgovini u posljednjih mjesec dana bila je 9,3 milijarde kuna, dok su hoteli i restorani izdali 748 milijuna računa, četvrtinu manje nego lani. Posljednji tjedan, 16. do 22. ožujka promet u hotelima i restoranima pao je na samo 58 milijuna kuna, za razliku od prošle godine kada je u isto vrijeme potrošeno 263 milijune kuna. Broj izdanih računa svuda je manji jer su građani išli u veće kupnje.

U tjednu iza nas, kad su zatvorene škole i fakulteti, poduzetnici su imali 22 posto manje prihode nego tjedan koji je uslijedio poslije Dana žena. Trgovcima je taj pad bio 20 posto, a hotelima i restoranima 71 posto.

Gledajući razdoblje od 24. veljače do 22. ožujka 2020. u odnosu na isto razdoblje lani svi poduzetnici su u plusu oko četiri posto, trgovci oko sedam posto, a hoteli i restorani u minusu su 27 posto.

U tjednu iza nas kad su zatvorene škole i fakulteti poduzetnici su imali 22 posto manje prihode nego tjedan koji je uslijedio poslije Dana žena, trgovcima je taj pad bio 20 posto, a hotelima i restoranima 71 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik