U ponedjeljak će porinuti tri broda

Bez autora
Mar 25 2012

U brodogradilištu obitelji Ivana Nuića u Kaštel Gomilici sve je spremno za svečanost porinuća triju brodova izgrađenih za različite naručitelje, najavljenu za ponedjeljak 26. ožujka. Izgledno je porinuće čak i četvrtog. Ako se to i ne dogodi, izvjesno je da će sva četiri već ovoga ljeta biti u plovidbi, a to znači da će primiti prve goste, budući da su namijenjeni nautičkom turizmu. Svaki od brodova, dužine između 40 i 50 metara, ima tržišnu vrijednost, ovisno o opremi, od milijun do milijun i pol eura. Po jedan brod građen je za Antu Rakuljića iz Krila Jesenica, Marka Mandića (“Marko Polo nautika”), inače povratnika iz SAD-a, Filipa Lovrinova iz Zadra i Dobromira Marunčića (obrt “Frane”) iz Omiša. Svaki je luksuzno opremljen i spreman primiti 35 gostiju. Uz navedene, u brodogradilištu “Posjedon” u proteklih je godinu dana izrađen i peti brod, istina, nešto manji (“samo” 14 metara dug “Sv. Salvestar”), građen za Nautički centar “Komiža”.

U ponedjeljak će porinuti tri brodaU brodogradilištu obitelji Ivana Nuića u Kaštel Gomilici sve je spremno za svečanost porinuća triju brodova izgrađenih za različite naručitelje, najavljenu za ponedjeljak 26. ožujka.

Izgledno je porinuće čak i četvrtog - kazuje nam Ivan Nuić za obilaska brodogradilišta u kojemu se na svakom koraku osjećala užurbana radna atmosfera. Ako se to i ne dogodi, izvjesno je da će sva četiri već ovoga ljeta biti u plovidbi, a to znači da će primiti prve goste, budući da su namijenjeni nautičkom turizmu.

Svaki od brodova, dužine između 40 i 50 metara, ima tržišnu vrijednost, ovisno o opremi, od milijun do milijun i pol eura. Po jedan brod građen je za Antu Rakuljića iz Krila Jesenica, Marka Mandića (“Marko Polo nautika”), inače povratnika iz SAD-a, Filipa Lovrinova iz Zadra i Dobromira Marunčića (obrt “Frane”) iz Omiša. Svaki je luksuzno opremljen i spreman primiti 35 gostiju.

Uz navedene, u brodogradilištu “Posjedon” u proteklih je godinu dana izrađen i peti brod, istina, nešto manji (“samo” 14 metara dug “Sv. Salvestar”), građen za Nautički centar “Komiža”. Svi su oni djelo tridesetak zaposlenika brodogradilišta “Posejdon”, koje uz Ivana vodi i njegov sin Goran Nuić. Ivan Nuić obiteljsku je tvrtku osnovao još 1982. godine s namjerom da gradi, rekonstruira i servisira brodove i plutajuće objekte.
Okreću se isključivo servisnoj djelatnosti

Do sada je izgrađeno 35 novogradnji te obavljeno pedesetak rekonstrukcija brodova različite namjene. Početkom devedesetih preorijentirao se s plastičnih na metalne, a do kraja ove godine, nakon završetka broda od 50 metara koji je u gradnji, na lokaciji u Kaštel Gomilici prestat će se baviti proizvodnjom i nastaviti isključivo servisnu djelatnost.

Razlog su planski dokumenti po kojima je lokacija namijenjena uslužnim (servisnim) u pomorsko-brodskom sektoru, ali ne i proizvodnim djelatnostima, pojašnjava naš sugovornik. Promjene, međutim, neće dočekati nespreman jer je već u tijeku gradnja travelifta, investicije vrijedne dva milijuna eura. Travelift će služiti za manipulaciju brodovima za redovito održavanje na kopnu, a moći će iz mora podići teret težine do 600 tona.

U isto vrijeme gradit će i plutajući dok koji će moći podnijeti teret do tisuću tona. I u ovoj promjeni namjera je, kaže Nuić, zadržati sve zaposlene, makar će neki od njih trebati ići na prekvalifikaciju. Uslužne djelatnosti isplativ su biznis, potvrđuje to i podatak da će najavljeno porinuće triju brodova koštati 35.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik