U Šibeniku 15 posto manje turista nego lani

Bez autora
Jun 11 2012

Šibenik je jedina sredina u Hrvatskoj koja je u prvih pet mjeseci zabilježila pad broja turista kojih je u usporedbi sa prošlogišnjim stanjem manje za čak 15 posto, dok je noćenja manje za 4 posto. Samo u svibnju ostvaren je pad od 7 posto. Ukupno gledajući, manjoj posjeti i manjem broju noćenja najviše je doprinio značajan podbačaj punjenja hotelskog smještaja u Solarisu o čim ostvarenjima ponajviše ovisi šibenska turistička statistika. Za razliku od slabog punjenja hotelskog smještaja koji je podbacio za visokih 27 posto, u autokampu Solaris evidentirano je 16 posto više turista,a veće brojke bilježi i privatni smještaj koji je, pak na području grada izražen u vrlo malim brojkama. Grad će se ovog ljeta promovirati kao grad festivala i grad urbane kulture, a zanimljiva događanja reklamirat će se i na tri velika panoa koja će se postaviti na podrzčju Zagreba, te na graničnom prijelazu Bregana. U samom centru grada uskoro će postaviti tri infoploče s detaljnim opisom dvadesetak specifičnih gradskih detalja.

U Šibeniku 15 posto manje turista nego laniŠibenik je jedina sredina u Hrvatskoj koja je u prvih pet mjeseci zabilježila pad broja turista kojih je u usporedbi sa prošlogišnjim stanjem manje za čak 15 posto, dok je noćenja manje za 4 posto.

Samo u svibnju ostvaren je pad od 7 posto. Ukupno gledajući, manjoj posjeti i manjem broju noćenja najviše je doprinio značajan podbačaj punjenja hotelskog smještaja u Solarisu o čim ostvarenjima ponajviše ovisi šibenska turistička statistika.

Za razliku od slabog punjenja hotelskog smještaja koji je podbacio za visokih 27 posto, u autokampu Solaris evidentirano je 16 posto više turista,a veće brojke bilježi i privatni smještaj koji je, pak na području grada izražen u vrlo malim brojkama.

Unatoč turističkim minusima Dino Karađole, direktor Ureda gradske TZ, kaže kako stanje nije dramatično i kako će se kroz naredno razdoblje sve ispraviti. Najavljuje kako će se grad ovog ljeta promovirati kao grad festivala i grad urbane kulture, a zanimljiva događanja reklamirat će se i na tri velika panoa koja će se postaviti na podrzčju Zagreba, te na graničnom prijelazu Bregana. U samom centru grada uskoro će postaviti tri infoploče s detaljnim opisom dvadesetak specifičnih gradskih detalja.

Turistička zajednica Šibenika ima i novi logo. Šibenik je na njemu ispisan plavim slovima, a slovo Š umjesto kvačice ima prepoznatljivi znak za Google mapu.

Turisti koji dođu u Šibenik u pravilu ostanu zatečeni kamenom ljepotom starog dijela grada satkanog od labirinta uskih kamenom popločanih ulica i nekadašnjih palača. Posebno ih oduševljava pogled na katedralu svetog Jakova koja se već dvanaest godina nalazi na UNESCo-voj listi zaštićenih kulturnih spomenika. Impresivnim drže i pogled na grad sa fortifikacije svetog Mihovila, razgledanje crkava...

Ono što »bode oči« svakog posjetitelja svakako su prazni trgovački prostori koji zapuštenim izgledom stvaraju ružnu sliku turističkog grada. Trgovci su prije nekoliko godina počeli napuštati ovaj dio grada, a zadnjih mjeseci slika je još poraznija. Nisu pomogla ni smanjenja zakupnina, a od ideja da se dijelovi starog grada ožive, ostalo je zasad samo »slovo na papiru. Kroz ljetne mjesece turistima su na raspolaganju tek dva javna WC-a, a u zimskim mjesecima samo jedan koji, inače desetljećima naprosto vapije za uređenjem.

Za razliku od Šibenika Vodice su u svibnju bile u plusu za 11 posto, a u prvih pet mjeseci za 6 posto. Najbrojniji gosti su, očekivano, stranci. Najviše posjeta bilježi se iz Njemačke, zatim iz Poljske, Nizozemske, Francuske... Dok su plaže u Vodicama uglavnom spremne za prihvat većeg broja kupača, one u susjednoj Srimi još čekaju da ih se netko sjeti i uredi.Upravo plaže na Srimi već su godinama glavno odredište kupača sa šireg šibenskog područja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik