U Srbiji otvoreno 53 hotela u poslednje tri godine

Bez autora
Feb 10 2011

U Srbiji su u poslednje tri godine otvorena 53 hotela i to sa tri ili četiri zvezdice. To su dobro opremljeni hoteli kapaciteta 40 do 50 soba i apartmana. Najveće potreba za novim hotelima imaju Beograd, Niš, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Stara planina. Srbija je u poslednje dve godine uspela da zadrži isti broj turista i pored svetske ekonomske krize, a sa normalizacijom situacije očekuje se da će i broj turista koji će dolaziti u Srbiju biti veći. Cene koje su i do 30 odsto veće u odnosu na konkurentske destinacije, jedan su od većih problema srpskog turizma. Jedan produženi vikend u Beogradu košta 480 evra, što je za prosečnog gosta koji bi posetio srpsku prestonicu dosta novca i za te pare može da se plati na nekom drugom mestu desetodnevi aranžman.

U Srbiji otvoreno 53 hotela u poslednje tri godineU Srbiji su u poslednje tri godine otvorena 53 hotela i to sa tri ili četiri zvezdice, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Goran Petković.

On je na konferenciji lista Danas na temu "Investicioni potencijal industrije turizma u Srbiji" kazao da su to dobro opremljeni hoteli kapaciteta 40 do 50 soba i apartmana.

Prema rečima Petkovića, najveće potreba za novim hotelima imaju Beograd, Niš, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Stara planina.

Srbija je u poslednje dve godine uspela da zadrži isti broj turista i pored svetske ekonomske krize, a sa normalizacijom situacije očekujemo da će i broj turista koji će dolaziti u Srbiju biti veći, kazao je on.

Petković je naglasio da su cene koje su i do 30 odsto veće u odnosu na konkurentske destinacije, jedan od većih problema srpskog turizma.

Direktor Turističke organizacije Beograd (TOS) Dejan Veselinov kazao je da jedan produženi vikend u Beogradu košta 480 evra, što je za prosečnog gosta koji bi posetio srpsku prestonicu dosta novca i da za te pare može da plati na nekom drugom mestu desetodnevi aranžman.

Veselinov je kazao da su strani turisti u prošloj godini uglavnom boravili u hotelima sa tri ili četiri zvezdice, dok su domaći gosti više koristili hotele sa tri zvezdice.

On je naglasio da u Beogradu trenutno ima 53 hotela čiji su kapaciteti 6.500 ležaja, 54 hostela sa oko 3.000 ležaja i 50 jedinica privatnog smeštaja čiji su kapaciteti oko 1.000 ležaja.

Na današnjem skupu je zaključeno da Srbija ima izvanredne prirodne i kulturne potencijale, ali da još nema jasan stav o značaju turizma za privredni i društveni razvoj.

Kako je rečeno na skupu, turizam u razvijenim zemljama učestvuje osam do 10 odsto u društvenom proizvodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik