Ukidanje viza povećalo broj putnika

Bez autora
Mar 23 2010

Vizna liberalizacija doprinela je povećanju broja odlazaka srpskih turista u inostranstvo, kao i dolazaka stranih turista u Srbiju. Na aerodromu od početka vizne liberalizacije zabeleženo je stalno povećanje broja putnika za 15 do 20 odsto ka zemljama Šengenskog sporazuma. Trenutno 11 aviokompanija koristi usluge Aerodroma i pregovara se sa još nekim niskobudžetnim kompanijama da dođu u Srbiju. Očekuje se da početkom sledeće godine oko 20 odsto putnika koristi usluge niskotarifnih aviokompanija. Kada su u pitanju cene aerodromskih taksi, njihovo pojeftinjenje ne bi značajnije doprinelo povećanju broja putnika, jer je putnicima najvažniji kvalitet avio usluge.

Ukidanje viza povećalo broj putnikaVizna liberalizacija doprinela je povećanju broja odlazaka srpskih turista u inostranstvo, kao i dolazaka stranih turista u Srbiju, ocenili su učesnici Konferencije "Vizna liberalizacija i industrija turizma u Srbiji".

Direktor Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu Velimir Radosavljević rekao je da je na aerodromu od početka vizne liberalizacije zabeleženo stalno povećanje broja putnika za 15 do 20 odsto ka zemljama Šengenskog sporazuma.

On je ukazao da trenutno 11 aviokompanija koristi usluge Aerodroma i dodao da se pregovara sa još nekim niskobudžetnim kompanijama da dođu u Srbiju, ali nije precizirao sa kojim.

Radosavljević je napomenuo da se očekuje da početkom sledeće godine oko 20 odsto putnika koristi usluge niskotarifnih aviokompanija.

Kada su u pitanju cene aerodromskih taksi, on je ocenio da njihovo pojeftinjenje ne bi značajnije doprinelo povećanju broja putnika, ukazujući da je putnicima najvažniji kvalitet avio usluge.

Direktor "Travel magazina" Zoran Đukanović je rekao da vizna liberalizacije neće uticati samo na razvoj turističke privrede Srbije, već i drugih grana privrede.

On je rekao da ne očekuje da vizna liberalizacija utiče na dolazak velikih stranih turoperatera u Srbiju. Dodao je, međutim, da će dolazak niskotarifnih aviokompanija u našu zemlju doprineti, ne samo povećanju putovanja domaćih turista u inostranstvo, već i dolasku stranih turista u Srbiju.

Đukanović je izrazio sumnju u spremnost domaćih turističkih agencija da ponude kvalitetniju uslugu zahtevnijim turistima. Jer, objasnio je on, turističke agencije ne nude kvalitetna turistička putovanja, već domaćim turistima najčešće nude letovanja u Turskoj, Grčkoj i Tunisu, gde je turistima najvažnije da li je u ponudu uključen "ol inkluziv" ili nije.

Prema njegovim rečima, turistički radnici iz Evropske Unije (EU) nemaju predrasude kada je u pitanju Srbija kao turistička destinacija, ali većina stanovništva EU nije dovoljno obaveštena o realnom stanju turističke ponude u našoj zemlji, na čijoj promociji bi trebalo više raditi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik