Ukidanje viza za BiH 8. novembra

Bez autora
Nov 03 2010

Vijeće ministara EU će, u ponedjeljak, 8. novembra, kako se očekuje, donijeti odluku o ukidanju viza za BiH i za Albaniju. Odmah nakon toga, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovaraće sa predstavnikom Albanije, a nakon toga i BiH. Na današnjem sastanku stalnih i specijalnih ambasadora zemalja članica pri Vijeću, tijelu koje se zove KOREPER, Francuska je bila zadovoljna dodatnim mjerama, ali je Holandija još imala rezerve o bezviznom režimu za BiH i Albaniju. Evropska komisija je na zahtijev Francuske, kao i Danske, Švedske i Holandije, predočila da će biti uveden dodatni mehanizam monitoringa postupka. Monitoringom će biti provjeravano da li se svi traženi i dostignuti standardi poštuju i to u svim dogovorenim aspektima. To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti pasša, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regiona i EU.

Ukidanje viza za BiH 8. novembraVijeće ministara EU će, u ponedjeljak, 8. novembra, kako se očekuje, donijeti odluku o ukidanju viza za BiH i za Albaniju, javio je dopisnik Srne.

Odmah nakon toga, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovaraće sa predstavnikom Albanije, a nakon toga i BiH.

Na današnjem sastanku stalnih i specijalnih ambasadora zemalja članica pri Vijeću, tijelu koje se zove KOREPER, Francuska je bila zadovoljna dodatnim mjerama, ali je Holandija još imala rezerve o bezviznom režimu za BiH i Albaniju.

Evropska komisija je na zahtijev Francuske, kao i Danske, Švedske i Holandije, predočila da će biti uveden dodatni mehanizam monitoringa postupka.

Monitoringom će biti provjeravano da li se svi traženi i dostignuti standardi poštuju i to u svim dogovorenim aspektima. To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti pasša, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regiona i EU.

Drugi mehanizam, nazvan nezvanično mehanizam ranog upozorenja, biće u formatu stalnog dijaloga, između EU i BiH i EU i Albanije, o pitanju azilanata koji žele u EU.

EU je posebno zabrinuta da ukidanje viza BiH i Albaniju ne dovede do priliva velikog broja potecijalnih azilanata, porijeklom van Evrope.

Iako se odluka o ukidanju viza može donijeti kvalifikovanom većinom, članice više vole u ovakvim slučajevima nastupati jednoglasno.

Diplomatski izvor je rekao da je uvjeren da će Holandija do ponedjeljka i sastanka ministara unutrašnjih poslova, povući svoje rezerve i da će odluka biti donesena jednoglasno.

KOREPER je tijelo koje uoči sastanaka ministara pripremi svu dokumentaciju, protrese dnevni red i usaglasi do maksimuma stavove, tako da ministri rješavaju samo ono za što je potreban politički dogovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik