Ukinuta "royality" taksa na aerodromu

Bez autora
Apr 16 2012

S ciljem stimuliranja i privlačenja niskobudžetnih aviokompanija za otvaranje linija s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, Vlada TK usvojila je zahtjev Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK te prihvatila ukidanje "royality" takse na ovom aerodromu. Oslobađanjem od plaćanja federalne "royality" takse i putničke naknade Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, koja je iznosila deset eura po dolazećem putniku, menadžment Tuzlanskog aerodroma nada se i bržem razvoju turizma u najvećem kantonu Federacije BiH. Federalnu "royality" taksu u iznosu od 10 eura po odlazećem putniku s aerodroma naplaćuje Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, a od juna ove godine treba početi s primjenom i odluke Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH. Prema toj odluci, zračni operateri obavezni su uplaćivati naknadu u iznosu od deset maraka po prevezenom putniku u odlasku s aerodroma u BiH.

Ukinuta "royality" taksa na aerodromuS ciljem stimuliranja i privlačenja niskobudžetnih aviokompanija za otvaranje linija s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, Vlada TK usvojila je zahtjev Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK te prihvatila ukidanje "royality" takse na ovom aerodromu.

Odluka Direkcije

Oslobađanjem od plaćanja federalne "royality" takse i putničke naknade Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, koja je iznosila deset eura po dolazećem putniku, menadžment Tuzlanskog aerodroma nada se i bržem razvoju turizma u najvećem kantonu Federacije BiH.

Federalnu "royality" taksu u iznosu od 10 eura po odlazećem putniku s aerodroma naplaćuje Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, a od juna ove godine treba početi s primjenom i odluke Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH. Prema toj odluci, zračni operateri obavezni su uplaćivati naknadu u iznosu od deset maraka po prevezenom putniku u odlasku s aerodroma u BiH.

Čarter-letovi

Aerodrom u Tuzli već duži niz godina posluje dosta loše. Redovne linije odavno su ukinute, a najviše posla i zarade menadžment ostvaruje tokom ljetnih mjeseci. Zahvaljujući putničkim agencijama, putnici ljeti s tuzlanske piste polijeću čarter-letovima na ljetovanje. Uglavnom se radilo o ugovorenim letovima za Tursku, a ranije je bilo i letova za Tunis te vrlo kratak period za Dubai.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik