Ukinuto šest vozova između Srbije i Hrvatske

Bez autora
Jul 04 2012

Hrvatske železnice traže 677.000 evra godišnje od železnica Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, da bi voz između Beograda i Sarajeva mogao, po novom redu vožnje od 9. decembra, da koristi 87 kilometara hrvatske pruge, rečeno je danas Tanjugu u Železnici Srbije.Železnice Hrvatske su najavile da će od novog reda vožnje obustaviti saobraćaj 46 međunarodnih železničkih vozova, što će se odraziti i na železnički saobraćaj između Srbije i Hrvatske.

Ukinuto šest vozova između Srbije i HrvatskeŠest vozova koji saobraćaju između Srbije i Hrvatske od 9. decembra biće obustavljeno. Hrvatska železnica traži da železnice Srbije, Republike Srpske i BiH dopalate 677.000 evra kako bi voz Beograd-Sarajevo koristio 87 kilometara hrvatske pruge.

Hrvatske železnice traže 677.000 evra godišnje od železnica Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, da bi voz između Beograda i Sarajeva mogao, po novom redu vožnje od 9. decembra, da koristi 87 kilometara hrvatske pruge, rečeno je danas Tanjugu u Železnici Srbije.

Železnice Hrvatske su najavile da će od novog reda vožnje obustaviti saobraćaj 46 međunarodnih železničkih vozova, što će se odraziti i na železnički saobraćaj između Srbije i Hrvatske.

Direktor Medija centra srpske železnice Nenad Stanisavljević rekao je  da će od 10 vozova koji saobraćaju između dve države, čak šest biti ukinuto.

"Ovih dana planirano je da se održi sastanak između predstavnika železničkih uprava Srbije, Hrvatske i Slovenije, na kojem će se razgovarati o mogućnostima međunarodnog saobraćaja u novom redu vožnje, u skladu sa najavama Hrvatskih železnica", rekao je Stanisavljević.

Železnice Srbije nisu u mogućnosti da obezbede dodatna finansijska sredstva sa kojima bi učestvovali u plaćanju dela troškova ostalih vozova koji tranzitiraju mrežom hrvatskih pruga, pa će se u saobraćaju između Srbije i Hrvatske po novom redu vožnje naći samo dva para vozova, za čiji saobraćaj se neće izdvajati novčana sredstva.

Predlog Železnica Srbije je da u saobraćaju ostanu po jedan dnevni i noćni voz.

Tako su Železnice Srbije predložile da u saobraćaju, pored voza za Cirih (koji će sigurno saobraćati i po predlogu Hrvatskih železnica) ostane i još jedan par vozova između Beograda i Filaha, ali koji saobraća noću i to iz Beograda u 21.30 sati, a iz Filaha u 19.25 (taj voz su Hrvatske železni predložile za ukidanje), dok dnevni par vozova (koji su Hrvatske železnice predložile da saobraća) u tom slučaju ne bi išao.

Prema predlogu Hrvatskih železnica, ukoliko zainteresovane železničke uprave ne obezbede dodatna finansijska sredstva za nadoknadu za korišćenje infrastrukture u saobraćaju neće biti vozova između Beograda i Sarajeva (sa polaskom iz Beograda u 8.05 sati, a iz Sarajeva u 11.49), kao i između Beograda i Zagreba (sa polaskom iz Beograda u 15.16, a iz Zagreba u 6.17 sati).

"Prema našim saznanjima, razlozi za ovakvu najavu Hrvatskih železnica su ekonomske prirode i pune tržišne poslovne orjentacije", rekao je Stanisavljević. Putnički prevoz Hrvatskih železnica je, prema njegovim rečima, navedene linije procenio kao nerentabilne i predložio njihovo ukidanje.

Pojedini od vozova koji su predloženi za ukidanje mogu ostati u saobraćaju, ukoliko se zainteresovane železničke uprave saglase sa plaćanjem troškova vožnje hrvatskim prugama - tzv. naknade za pristup železničkoj infrastrukturi Hrvatskim železnicama.

On je rekao da su se Hrvatske železnice odlučile za ovakve mere rukovođene ekonomskim razlozima i finansijskim pitanjima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik