Vikend na Zlatiboru

Bez autora
Nov 03 2010

Bilo bi šteta ne iskoristiti predstojeći mini-raspust, jer meteorolozi najavljuju lepo vreme. Ko nije već isplanirao gde će provesti slobodne dane uvek može da ode na Zlatibor koji je od Beorgada udaljen samo 230 kilometara. Najpopularnija srpska planina pogotovo je omiljena među decom, jer nudi mnoštvo zabave, izleta, šetnji i atrakcija. Pored etno-sela Sirogojno, koje godišnje poseti 100.000 turista, ove godine veliki broj turista išao je do Stopića pećine koja ima prelepe terasaste ukrase, a dugačka je 2.000 metara. Ovogodišnja sezona Šarganske osmice produžena je do 15. novembra, a veliko interesovanje ne čudi nikog ko se vozio najlepšom železnicom na Balkanu (karta za odrasle 500, decu 250 dinara i poželjno je rezervisati). Najveća „mana“ Zlatibora je što je velika mamipara. Pijaca obiluje prelepim suvenirima i igračkama koje mame decu još sa daljine, dok se na tezgama bliže autobuskoj stanici prodaju vuneni džemperi i prsluci (od 1.000 dinara), kajmak, ajvar, pekmez, med, pršuta i ostale đakonije. Dobra strana brojnih prodavnica je što na Zlatibor možete stići sa rukama u džepovima pošto tamo može sve da se nabavi!

Vikend na ZlatiboruBilo bi šteta ne iskoristiti predstojeći mini-raspust, jer meteorolozi najavljuju lepo vreme.

Ko nije već isplanirao gde će provesti slobodne dane uvek može da ode na Zlatibor koji je od Beorgada udaljen samo 230 kilometara.

Najpopularnija srpska planina pogotovo je omiljena među decom, jer nudi mnoštvo zabave, izleta, šetnji i atrakcija. Pored etno-sela Sirogojno, koje godišnje poseti 100.000 turista, ove godine veliki broj turista išao je do Stopića pećine koja ima prelepe terasaste ukrase, a dugačka je 2.000 metara. Ovogodišnja sezona Šarganske osmice produžena je do 15. novembra, a veliko interesovanje ne čudi nikog ko se vozio najlepšom železnicom na Balkanu (karta za odrasle 500, decu 250 dinara i poželjno je rezervisati).

Najveća „mana“ Zlatibora je što je velika mamipara. Pijaca obiluje prelepim suvenirima i igračkama koje mame decu još sa daljine, dok se na tezgama bliže autobuskoj stanici prodaju vuneni džemperi i prsluci (od 1.000 dinara), kajmak, ajvar, pekmez, med, pršuta i ostale đakonije. Dobra strana brojnih prodavnica je što na Zlatibor možete stići sa rukama u džepovima pošto tamo može sve da se nabavi!

Cene u restoranima su paradoksalne, jer kolači koštaju po 240 dinara, a pljeskavica sa kajmakom u lepinji 150 dinara!

Kako stići?

Putuje se Ibarskom magistralom, putarina se ne plaća, a putovanje usporavaju radovi kod Čačka. Na Zlatibor treaba ići kolima, a ko se sprema na put autobusom treba da se naoruža strpljenjem, jer putovanje „ekspres“ autobusom traje najmanje 4,5 časova, pošto preovoznici vole da skupljaju divlje putnike i staju u Lajkovcu, Ljigu, Lučanima i ostalim mestima.

Gde odsesti?

Privatan smeštaj je jeftiniji, ali hoteli nude brojne popuste i treba ih iskoristiti, jer se na kraju tako najviše uštedi. Recimo, tokom mini-odmora svi gosti hotela „Palisad“ imaju popust od 15 odsto na regularnu cenu, a đaci prvaci borave besplatno.

Takođe, hotel „Mona“, koji se nalazi u samom centru, ima odlično opremljene sobe, bazen, igraonicu i obroke na bazi veoma bogatog švedskog stola. Da bi prošli što jeftinije pratite akcije na Fejsbuku, jer je tada smeštaj i po 40 odsto jeftiniji. U toku je akcija da od 3. do 7. novembra onaj ko plati četiri dana besplatno boravi peti dan. Takođe, ko sada uplati polovinu aranžmana za zimovanje od 16. januara do 6. marta ima popust od 25 odsto. Deca do sedam godina ne plaćaju, a do 12 godina plaćaju 50 odsto cene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik