Više stranih turista u Srbiji

Bez autora
Jul 29 2012

U jeku sezone turistički poslenici širom Srbije kažu da je poseta nešto veća nego prošle godine. Pre svega, zahvaljujući strancima kojih je oko 10 odsto više. I letos je najviše gostiju na Zlatiboru, u Vrnjačkoj i Sokobanji. Beograd je leti tradicionalno pun stranaca, posebno u vreme Egzita, Guče i Birfesta. U Vrnjačkoj Banji trenutno se odmara oko 10 hiljada gostiju, a domaćini kažu da će ih tokom avgusta biti više zbog tradicionalnih manifestacija, kao što su Lav fest, dani Bate Stojkovića, Festival filmskog scenarija. Vanpansionska potrošnja je niža nego prethodnih godina, što je posledica opšte ekonomske krize, ne samo u Srbiji nego u celom svetu. Na Zlatiboru ovog leta stranaca ima više nego obično. Gosti su dolazili iz Litvanije, Kipra, Ukrajine, Belorusije, Grčke. To su uglavnom učesnici sportskih kampova i sportisti koji su na pripremama na Zlatiboru.

Više stranih turista u SrbijiTuristička poseta Srbiji nešto veća nego prošle godine, pre svega, zahvaljujući strancima kojih je oko 10 odsto više. Gosti se odmaraju na Zlatiboru, u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji, na Srebrnom jezeru.

U jeku sezone turistički poslenici širom Srbije kažu da je poseta nešto veća nego prošle godine. Pre svega, zahvaljujući strancima kojih je oko 10 odsto više. I letos je najviše gostiju na Zlatiboru, u Vrnjačkoj i Sokobanji. Beograd je leti tradicionalno pun stranaca, posebno u vreme Egzita, Guče i Birfesta.

U Vrnjačkoj Banji trenutno se odmara oko 10 hiljada gostiju, a domaćini kažu da će ih tokom avgusta biti više zbog tradicionalnih manifestacija, kao što su Lav fest, dani Bate Stojkovića, Festival filmskog scenarija.

Nikica Pantović iz Turističko-sportskog centra Vrnjačka Banja kaže da je vanpansionska potrošnja niža nego prethodnih godina, što je posledica opšte ekonomske krize, ne samo u Srbiji nego u celom svetu.

Na Zlatiboru ovog leta stranaca ima više nego obično. Darko Đurović iz Turističke organizacije Zlatibora kaže da su imali goste iz Litvanije, Kipra, Ukrajine, Belorusije, Grčke. To su uglavnom učesnici sportskih kampova i sportisti koji su na pripremama na Zlatiboru.

Na Srebrnom jezeru nema slobodnog kreveta ni u hotelima ni u privatnom smeštaju. I tamo je sve više stranih turista. To su, pre svega, kajakaši i biciklisti koji putuju evropskom biciklističkom stazom Eurovelo.

"Jedna rumunska ekipa od 40 članova organizuje seminar na Srebrnom jezeru na nekoliko dana, što nas raduje i govori da naše opredeljenje za razvoj turizma ide u dobrom pravcu", kaže Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

U Beogradu ove godine 10 do 15 odsto stranih turista više nego prošle. Najviše ih je bilo tokom Egzita. Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda kaže da što se tiče nekih očekivanja za avgust mesec, očekujemo ih pre, tokom i nakon Guče i Birfesta.

Strani gosti nekada su činili trećinu ukupnog broja turista u našoj zemlji. Sada je taj procenat znatno veći. U resornom ministarstvu kažu da je to rezultat uspešne turističke promocije Srbije u inostranstvu i ulaganja u domaća turistička mesta.

Renata Pindžo iz Ministarstva ekonomije kaže da su smanjeni dolasci domaćih gostiju, s jedne strane zbog ekonomske situacije, a s druge strane primetno je da oni koji se odlučuju za jedno putovanje odlaze u inostranstvo

S druge strane domaćim gostima je opala kupovna moć a oni koji imaju novca za jedno putovanje godišnje, odlučuju se za odlazak u inostranstvo.

U našoj zemlji prošle godine boravilo je milion i 300 hiljada domaćih gostiju i 800 hiljada stranih. Od turizma, Srbija je 2011.  zaradila nešto manje od milijardu dolara, a ove godine će, po svoj prilici, biti premašena ta magična suma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik