Vodice postaju luksuzna turistička destinacija

Bez autora
Mar 15 2012

Ugodini u kojoj će se svečano obilježiti 40. rođendan hotela Olympia u Vodicama, njegov vlasnik, ugledni poduzetnik Josip Stojanović Jolly najavio je ulaganja od 220 milijuna kuna u proširenje hotelskih kapaciteta i nove sadržaje. Bit će to, nesumnjivo, prekretnica koja će značiti okretanje nove turističke stranice ne samo za taj hotel, nego za cijelu vodičku destinaciju, ali i područje srednjeg Jadrana na kojem se tako velika investicija u gradnju novih hotelskih jedinica ne pamti. Novi smještajni kapaciteti bit će kategorizirani na razini pet turističkih zvjezdica. Kroz nadogradnju postojeće i izgradnju nove zgrade dobit će se 190 smještajnih jedinica s pet zvjezdica, čime će se podići razinu kvalitete cijeloj vodičkoj regiji. Uz sobe, sagradit će se novi restoran i to na najvišoj razini novog hotelskog objekta, odakle će se pružati prekrasan pogled na morski akvatorij, te veliki bazen na predzadnjoj od ukupno devet etaža.

Vodice postaju luksuzna turistička destinacijaUgodini u kojoj će se svečano obilježiti 40. rođendan hotela Olympia u Vodicama, njegov vlasnik, ugledni poduzetnik Josip Stojanović Jolly najavio je ulaganja od 220 milijuna kuna u proširenje hotelskih kapaciteta i nove sadržaje.

Bit će to, nesumnjivo, prekretnica koja će značiti okretanje nove turističke stranice ne samo za taj hotel, nego za cijelu vodičku destinaciju, ali i područje srednjeg Jadrana na kojem se tako velika investicija u gradnju novih hotelskih jedinica ne pamti. Novi smještajni kapaciteti bit će kategorizirani na razini pet turističkih zvjezdica.

"Kroz nadogradnju postojeće i izgradnju nove zgrade dobit ćemo 190 smještajnih jedinica s pet zvjezdica, čime ćemo podići razinu kvalitete cijeloj vodičkoj regiji. Uz sobe, sagradit ćemo novi restoran i to na najvišoj razini novog hotelskog objekta, odakle će se pružati prekrasan pogled na morski akvatorij, te veliki bazen na predzadnjoj od ukupno devet etaža. Mini-bazeni sagradit će se na svim etažama, a sve sobe novog hotelskog kompleksa imat će pogled na more, što će biti jedinstven slučaj. Dio projekta je i gradnja dodatnih kongresnih dvorana, zatvorenog bazena i podzemne garaže s novih 160 parkirnih mjesta", kaže Stojanović najavljujući otvaranje stotinjak novih radnih mjesta.

Gradnja novog hotelskog objekta i dogradnja postojećeg uposlit će i domaću građevinsku operativu. Pri osmišljavanju novih sadržaja mislilo se i na ekološki aspekt tako da će hotelski kompleks Olympia postati prvi hrvatski ecotel de luxe, najviše kategorije u kojem će se u cijelosti primijeniti najnovija tehnologija korištenja obnovljivih izvora energije, te najsuvremeniji tehnološki modeli kako bi kompleks bio energetski neovisan.

Stojanovića veseli najava olakšanog procesa investiranja o čemu ustrajno govori prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji se zalaže za skraćivanje puta u administrativnom i svakom drugom pogledu. Uz Čačića, novi vjetar u leđa poduzetnicima daje i ministar turizma Veljko Ostojić. Stojanović ističe kako dobro surađuje i s HBOR-om gdje su predstavili projekt. Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev pohvalio je projekt i obećao potporu. Zanimljive su nam i HBOR-ove nove linije kreditiranja koje će nam zasigurno olakšati ulaganje u nove objekte i turističke sadržaje, kaže Stojanović misleći na mogućnost dobivanja kredita te banke na rok od 13 godina, uz četverogodišnji poček i kamatu od 3 posto. Kredit bi pokrio 75 posto ukupne investicije, a ostalo bi bila vlastita sredstva.

Najveća kočnica tom 220 milijuna kuna vrijednom projektu može biti prostorno-planska regulativa, koja može dobrano usporiti proces izmjena i dopuna lokalnog vodičkog i županijskog prostornog plana. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev obećala je potporu projektu i u tom segmentu. Budući da je Čačić obećao postaviti osobu koja će izravno biti angažirana na vođenju investicijskih projekata kako bi se olakšale birokratske muke i skratila procedura, sad su sve poduzetničke oči uprte u njegovo obećanje, bez čije realizacije neće biti ni skorih novih investicija za kojima Hrvatska već dugo naprosto vapi. Ako se projekt ucrta u planove tijekom godine, investicija može biti pokrenuta za nekoliko mjeseci.

Gradonačelnica Vodica ističe kako je svjesna iznimne važnosti tog projekta za cijelu vodičku destinaciju koja je u prošloj godini ostvarila gotovo milijun noćenja i više od 165.000 dolazaka. Sam hotel Olympia lani je, prema riječima njegova direktora Darka Bastića, ostvario 16.000 noćenja više nego prethodne godine, što je povećanje za 25 posto, dok je prihod veći za 7,5 milijuna kuna. Hotel se posebno istaknuo u organizaciji kongresa i seminara koji su popunjavali kapacitete u predsezoni i posezoni, a kongresni su gosti svojim boravkom pridonijeli većem prometu uslužnih djelatnosti u Vodicama. U dijelovima godine kad su imali brojne kongrese suočili su se s nedostatkom smještaja pa su goste morali slati u druge hotele, na što je bilo prigovora, pa se ponajviše zbog toga krenulo u osmišljavanje novog projekta.

Miroslav Mađar, izvršni direktor tvrtke Jolly JBS zadužen za sektor investicija, podsjeća kako je u posljednjih pet godina, točnije otkako je tvrtka privatizirala vodički hotel, u njegovu obnovu i uređenje uložila više od 80 milijuna kuna. U ovoj godini u uređenje fasade i vanjskog bazena ulaže se oko milijun eura.

"Novom investicijom dobit ćemo 190 soba ili 15.000 četvornih metara površine. Tim projektom osigurat ćemo i cijelom gradu Vodicama produljenje sezone, podizanje kvalitete ukupnog turizma i novi imidž destinacije", kaže Mađar.

Na novu investiciju vlasnik se ponajprije odlučio zbog odličnih postignutih rezultata i isplativosti dosadašnjih ulaganja koja nisu bila mala. Investicijski ciklus započeo je 2007. i djelomično je bio financiran sredstvima HBOR-a. Te su godine u potpunosti rekonstruirane obje zgrade hotela sa 241 sobom i 26 apartmana, te drugim sadržajima. Izgrađena je nova polivalentna sportsko-kongresna dvorana s više od 600 mjesta, dvije manje kongresne dvorane kapaciteta 80 i 130 mjesta te suvremeni wellness i spa centar.

U cijelosti je rekonstruirana plaža, uređeni su sanitarni čvorovi te trgovačko-uslužni sadržaji. U 2012. krenulo se u izmjenu fasade, uređuje se vanjski bazen i radi na iskorištavanju sunčeve energije za grijanje vode. Zahvaljujući stalnim ulaganjima i novim sadržajima, Olympia je postala jedna od najsnažnijih hotelskih destinacija, posebice kad je riječ o kongresnom turizmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik