Vojvodina u mreži "Votermoud"

Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Alma mons", u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, predstavila je "Votermoud" - transnacionalnu mrežu za unapređenje vodno-kopnenog transporta. U projekat su uključene organizacije iz 10 evropskih država, a vodeći partner je venecijanska luka. Region jugoistočne Evrope, koji je obuhvaćen projektom Votermoud (Watermode), presecaju mnogobrojni pravci teretnog saboraćaja. Za Vojvodinu je veoma značajna kooordinacija drumskog i rečnog saobraćaja u okviru Dunavske regije, kao i definisanje zajedničkih standarda kvaliteta transporta i logističkih usluga. Evropska komisija je nakon pregleda projekata, koji su ušli u Dunavsku strategiju, zaključila da ne mogu svi ti projekti da se finansiraju ni iz Evropskog ni iz državnog budžeta članica regiona. Znači rešenje je da se uključi privatni kapital, odnosno, zainteresovane kompanije. Projektom Votermoud predviđena je izrada baze podataka transportnih preduzeća, planera i posrednika logističkih usluga. Prema rečima menadžera projekta, osim edukacije o bezbednosti i unapređenju transporta, poseban segment posvećen je finansiranju zajedničkih projekata.

Vojvodina u mreži "Votermoud"Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Alma mons", u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, predstavila je "Votermoud" - transnacionalnu mrežu za unapređenje vodno-kopnenog transporta.

U projekat su uključene organizacije iz 10 evropskih država, a vodeći partner je venecijanska luka.

Region jugoistočne Evrope, koji je obuhvaćen projektom Votermoud (Watermode), presecaju mnogobrojni pravci teretnog saboraćaja. Za Vojvodinu je veoma značajna kooordinacija drumskog i rečnog saobraćaja u okviru Dunavske regije, kao i definisanje zajedničkih standarda kvaliteta transporta i logističkih usluga.

"Evropska komisija je nakon pregleda projekata, koji su ušli u Dunavsku strategiju, zaključila da ne mogu svi ti projekti da se finansiraju ni iz Evropskog ni iz državnog budžeta članica regiona. Znači rešenje je da se uključi privatni kapital, odnosno, zainteresovane kompanije", poručuje pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Boris Barjaktarović.

Projektom Votermoud predviđena je izrada baze podataka transportnih preduzeća, planera i posrednika logističkih usluga. Prema rečima menadžera projekta, osim edukacije o bezbednosti i unapređenju transporta, poseban segment posvećen je finansiranju zajedničkih projekata.

"Budući da su sredstva Evropske unije ograničena, a da učesnika ima sve više, neophodno je da budemo što bolji u poštovanju tih konkursnih uslova i procedura kako bismo na kraju dobili novac, odnosno, kako bi nam projekat prošao", objašnjava menadžer projekta Votermoud Marija Pitakolo.

Teretni saobraćaj u Evropi uglavnom je oslonjen na putnu infrastrukturu koja često ne odgovara potrebama, poručuju stručnjaci i napominju da Votermoud, pre svega, treba da doprinese većem učešću pomorskog i rečnog saobraćaja u tom logističkom lancu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik