Za devet mjeseci od turizma prihodi 690 miliona eura

Bez autora
Oct 30 2012

Prihodi od turizma u Crnoj Gori za prvih devet mjeseci iznose 690 miliona eura, što je za 4,3 procenta više u odnosu na isti period 2011. godine. Za devet mjeseci ove godine Crnu Goru je posjetilo 1,368.754 turista, što je 4,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, koji su ostvarili 8,888.427 noćenja ili 4,3 odsto više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu. U strukturi noćenja stranih turista, najviše su zastupljeni gosti iz zemalja Evropske unije, bivših zemalja Sovjetskog Saveza i Srbije. U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz sljedećih zemalja: Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Rusije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Španije, Ukrajine, Australije, Kanade, Izraela i Japana.

Za devet mjeseci od turizma prihodi 690 miliona euraPrihodi od turizma u Crnoj Gori za prvih devet mjeseci iznose 690 miliona eura, što je za 4,3 procenta više u odnosu na isti period 2011. godine.

Za devet mjeseci ove godine Crnu Goru je posjetilo 1,368.754 turista, što je 4,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, koji su ostvarili 8,888.427 noćenja ili 4,3 odsto više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše su zastupljeni gosti iz zemalja Evropske unije, bivših zemalja Sovjetskog Saveza i Srbije. U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz sljedećih zemalja: Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Rusije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Španije, Ukrajine, Australije, Kanade, Izraela i Japana.

Crnu Goru je samo u septembru posjetilo 215,5 hiljada turista, što je 6,8 odsto gostiju više nego što ih je bilo u istom mjesecu prošle godine.

Samo u  prošlom mjesecu ostvareno je 1,22 miliona noćenja, ili 6,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, od čega su 92,3 odsto ostvarili gosti iz inostranstva.

Najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 97,3 odsto, planinskim mjestima 1,2 odsto.

Prema procjeni Vlade Crne Gore, tokom 2012. ostvariće se dva odsto više noćenja, a prihodi od turizma će biti veći za oko tri procenta u odnosu na prihode ostvarene u 2011. godini. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo održivog razvoja i turizma, ovogodišnja postsezona je bolja u odnosu na prethodne godine, a prema najavama se očekuje da ćemo do kraja godine zabilježiti veći broj turističkih dolazaka.

Crna Gora će u novembru biti domaćin kongresa Njemačkog turističkog udruženja (DRV), koje broji nekoliko hiljada najvećih njemačkih kompanija. Posjetiće nas oko 1000 predstavnika turoperatora i agencija, avio-kompanija, osiguravajućih društava i značajan broj medija iz Njemačke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik