Za hrvatske hotele zanimaju se ulagači iz cijelog svijeta

Bez autora
Mar 26 2012

Hoteli su predmet interesa ulagača u nekretnine na hrvatskom tržištu, a činjenica da se približavamo ulasku u Europsku uniju mnogima je skrenula pogled na domaće tržište. Ulagači su s tradicionalnih tržišta, dakle interes za Hrvatsku i dalje imaju Austrijanci, bude se Nijemci, zainteresirani su i Amerikanci, a Britanci su tradicionalno suzdržani što se tiče Hrvatske. Nakon investicijskog sajma u Cannesu jasno je da Hrvatska nije predmet interesa istočnih tržišta, iako smo od njih imali relativno velika očekivanja, a Rusi su koncentrirani na domaće tržište na kojem se ubrzano gradi. Privatni hoteli uglavnom su na prodaju i postoji mogućnost da se tijekom 2012. izvrši nekoliko transakcija u hotelskoj industriji. To su mala ulaganja, uglavnom od desetak milijuna eura, što nije ni približno lanjskom ulaganju Lukšić grupe koja je za 129 milijuna eura preuzela Jadranske luksuzne hotele. Ulagači se raspituju i za neke od jadranskih resorta, ali je problem i dalje što nisu etažirani i nije moguće preuzeti samo apartmane već isključivo cijeli projekt.

Za hrvatske hotele zanimaju se ulagači iz cijelog svijetaHoteli su predmet interesa ulagača u nekretnine na hrvatskom tržištu, a činjenica da se približavamo ulasku u Europsku uniju mnogima je skrenula pogled na domaće tržište, zaključak je istraživanja Colliers Internationala Hrvatska.

Ulagači su s tradicionalnih tržišta, dakle interes za Hrvatsku i dalje imaju Austrijanci, bude se Nijemci, zainteresirani su i Amerikanci, a Britanci su tradicionalno suzdržani što se tiče Hrvatske.

Nakon investicijskog sajma u Cannesu jasno je da Hrvatska nije predmet interesa istočnih tržišta, iako smo od njih imali relativno velika očekivanja, a Rusi su koncentrirani na domaće tržište na kojem se ubrzano gradi. Konzultanti iz Colliersa nisu željeli otkriti o kojim se projektima radi, ali privatni hoteli uglavnom su na prodaju i postoji mogućnost da se tijekom 2012. izvrši nekoliko transakcija u hotelskoj industriji. To su mala ulaganja, uglavnom od desetak milijuna eura, što nije ni približno lanjskom ulaganju Lukšić grupe koja je za 129 milijuna eura preuzela Jadranske luksuzne hotele. Ulagači se raspituju i za neke od jadranskih resorta, ali je problem i dalje što nisu etažirani i nije moguće preuzeti samo apartmane već isključivo cijeli projekt. Greenfield-investicija uglavnom nema, jer ima podosta lokacija koje se prodaju po cijeni jednakoj cijeni gradnje ili čak ispod navedene cijene. Stoga u Colliersu smatraju da će ogromne projekte poput Brijunske Rivijere biti jako teško realizirati, pogotovo u današnjim uvjetima kad svega nekoliko ulagača u svijetu ima financijsku snagu ući u toliko velik projekt.

Uredski su prostori potentno tržište za ulaganje, ali samo u Zagrebu već postoji oko 720.000 četvornih metara ureda i poslovnih zgrada, pri čemu je 52 posto njih u najvišoj kategoriji. Lani je dovršeno pet novih zgrada koje su na tržište donijele 40.400 četvornih metara ureda, a najveći je projekt među njima Green Gold s 24.000 kvadrata.

Gotovo je jednako i zakupljenih prostora, ali riječ je o preseljenjima. Naime, više je od 20.000 četvornih metara popunjeno preseljenjem, a tek je 4 posto novih stanara na tržištu. Prazno je oko 10 posto prostora, a renta se čak malo i podignula pa se kreće oko 15 eura po kvadratu u najboljim zgradama te između 12 i 14,5 eura po kvadratu u nešto starijim prostorima. U tekućoj godini završava se Sky Office Tower s gotovo 40.000 četvornih metara, Projekt Bundek i Ban Centar s oko 8000 četvornih metara, a nove zgrade dolaze i u 2013. kad će na tržište stići još 83.000 kvadrata. Stoga će se u tekućoj godini stopa popunjenosti smanjiti na 85 posto.

Najslabije je razvijeno nekretninsko tržište ono industrijskih i logističkih zgrada pa je tako u tom sektoru tijekom cijele prošle godine sagrađeno tek 55.000 četvornih metara, a od postojećeg fonda polovina je sagrađena prije najmanje 20 godina.

Zapravo, gradnja skladišnih prostora nije pratila razvoj trgovačkog sektora pa je došlo do neusklađenosti između potrebe i ponude na tržištu, ali je svejedno prazno oko 11 posto prostora, što pokazuje da tržište nema dovoljno odgovarajućih nekretnina u ponudi. U tekućoj je godini jedini projekt Immorentov logistički park koji će na tržište staviti 14.000 četvornih metara već u svibnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik