Za Štrokove hotele Lukšić dao 14 milijuna eura

Bez autora
Aug 22 2012

Iz Grupacije “Jadranski luksuzni hoteli” (JLH) Goran Štrok je prije godinu dana otišao s nešto manje od 14 milijuna eura. Na iznos od 13.990.036 eura, kako je ovih dana objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), “Lukšić grupa” i Štrok utvrdili su cijenu hotelskog carstva s četiri hotela na dubrovačkom području i jednim u Rijeci koje je gradio cijelo desetljeće. To nije sve, jer je “Lukšić grupa” preuzela i dugove hotela, a njih je bilo poprilično, kako se spominjalo u javnosti, između 100 i 120 milijuna eura. Nagomilani dugovi bili su i razlog zbog kojeg je Štrok morao uzmaknuti. Način njegova vođenja grupacije bio je prilično rizičan, s ulascima u zahtjevne milijunske investicije koje su slijedile jedna za drugom. Poznati poduzetnik svoje je hotele, u konačnici, sjajno obnovio, čime se volio i pohvaliti. Veliki novac ulagao je u promociju i dovođenje najvećih svjetskih zvijezda, poput Kevina Spaceyja, Mickeyja Rourkea i brojnih drugih koji su šetali crvenim tepihom u Dubrovniku, domaće zvijezde, poput Severine ili Nine Badrić, bile su redoviti gosti njegovih hotela, odnos prema radnicima, reći će svi danas, bio je vrlo dobar, no sve veći bili su i dugovi tvrtki.

Za Štrokove hotele Lukšić dao 14 milijuna euraIz Grupacije “Jadranski luksuzni hoteli” (JLH) Goran Štrok je prije godinu dana otišao s nešto manje od 14 milijuna eura.

Na iznos od 13.990.036 eura, kako je ovih dana objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), “Lukšić grupa” i Štrok utvrdili su cijenu hotelskog carstva s četiri hotela na dubrovačkom području i jednim u Rijeci koje je gradio cijelo desetljeće. To nije sve, jer je “Lukšić grupa” preuzela i dugove hotela, a njih je bilo poprilično, kako se spominjalo u javnosti, između 100 i 120 milijuna eura.

Nagomilani dugovi bili su i razlog zbog kojeg je Štrok morao uzmaknuti. Način njegova vođenja grupacije bio je prilično rizičan, s ulascima u zahtjevne milijunske investicije koje su slijedile jedna za drugom. Poznati poduzetnik svoje je hotele, u konačnici, sjajno obnovio, čime se volio i pohvaliti. Veliki novac ulagao je u promociju i dovođenje najvećih svjetskih zvijezda, poput Kevina Spaceyja, Mickeyja Rourkea i brojnih drugih koji su šetali crvenim tepihom u Dubrovniku, domaće zvijezde, poput Severine ili Nine Badrić, bile su redoviti gosti njegovih hotela, odnos prema radnicima, reći će svi danas, bio je vrlo dobar, no sve veći bili su i dugovi tvrtki.

Moguće da oni za tvrtku i ne bi bili toliko opasni da se nije dogodila svjetska ekonomska i financijska kriza koja je bila kobna za Štrokov posao u hotelijerstvu, kao, uostalom, i za brojne poduzetnike u Hrvatskoj. Za razliku od Štrokova, kako je sam rekao, emotivnog pristupa poslu, “Lukšić grupa”, od ulaska u hotelijerstvo na jugu Hrvatske, i kupnje hotela “Croatia” u Cavtatu i “Argentina” u Dubrovniku, bila je vrlo odmjerena i racionalna.

Isplativo ulaganje

Ulaganja su slijedila tek kad bi svi izračuni pokazali da su ona opravdana i isplativa. Tako je bilo s obnovom “Argentine”, kao i sa žičarom za Srđ koja je potpuno uništena u Domovinskom ratu, a obnovljena i puštena u rad tek 2010. godine, kada je bilo posve jasno da će to biti isplativ projekt, pa danas u Dubrovniku mnogi za nju znaju reći kako je prava “kovnica novca” Lukšićevih. Bivša ministrica turizma Pave Župan-Rusković bila je velika kritičarka Gorana Štroka, a danas, s mjesta savjetnice za turizam pri Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kaže kako bi, kad je već došlo do stvaranja tako velike hotelske tvrtke u Dubrovniku, Grad Dubrovnik i “Lukšić grupa” trebali zajedno brinuti o smjeru razvoja turizma.

- Ciljevi su im zajednički: produženje sezone i unapređenje turizma, dovođenje što više gostiju koji traže veću kvalitetu, kakvu i pruža veliki dio dubrovačkih hotela. Bojim se da se sada, barem s razine Grada, ne ide u tom pravcu. No, odgovorni bi morali znati da onoga trenutka kad gost koji je, primjerice, vlasnik neke tvrtke, među gostima hotela u kojemu je odsjeo vidi portira svoje tvrtke, više neće doći u taj hotel - kaže Pave Župan-Rusković, te dodaje kako će ”Lukšić grupa” vjerojatno ići na privlačenje zahtjevnijih gostiju, kao i stvaranje sinergije između hotela, primjerice “Argentine” i “Excelsiora”.

Davor Lukšić, unuk Andronika Lukšića, tvorca “Lukšić grupe”, lani je preuzeo vođenje obiteljskih tvrtki u Hrvatskoj i za medije izjavio kako je poslovni interes na prvom mjestu. Tako se i u ponudi za preuzimanje, koja je upravo objavljena, navodi stajalište njihove tvrtke da je hotelijerstvo niskoakumulativna djelatnost s prosječnom godišnjom zauzetosti hotela s četiri i pet zvjezdica u Dubrovniku od 42 posto, a ta je razina najveća u Hrvatskoj.

Stoga se “Lukšić grupa” u hotelijerskom poslovanju drži načela da u određenu investiciju ulazi na temelju precizne studije izvodljivosti, stroge kontrole troškova, uključujući investicije u rekonstrukciju hotela i gradnju novih objekata, te ciljano povećavanje troškova tako da se gostu da najveća vrijednost za najmanje uloženog novca. Umjesto Štrokove zanesenosti novim idejama, u “Lukšić grupi” rad se temelji na hladnoj ekonomskoj logici koja je za sada, s obzirom na one koji propadaju i koji opstaju, u vodstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik