Za turizam Brodsko-posavske županije 1,6 milijuna eura

Bez autora
Nov 03 2010

Kontinentalni turizam u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj sudjeluje sa svega pet posto, iako su potencijali puno veći. Kada je riječ o Slavoniji, taj je postotak još i manji, oko dva do tri posto. Kako bi se to promijenilo i dodatno iskoristili potencijali kontinentalnog turizma, a za čiji su razvoj u Hrvatskoj zainteresirani i strani investitori, Ministarstvo turizma će kroz program 'Upoznaj Hrvatsku' sufinancirati turističke agencije za osmišljavanje novih programa te promociju kontinentalnog turizma. Brodsko-posavska županija aplicirala je najviše projekata, te je s odobrenih 56 potpora u ukupnom iznosu od više od 1,6 milijuna kuna u vrhu ljestvice po dodijeljenim potporama. U programu »Zelena brazda« odobreno je 17 potpora u iznosu od 440.000 kuna, za 18 potpora u programu »Baština u turizmu« korisnici su dobili ukupno 650.000 kuna, za osam potpora programa »Izvorni suvenir« dano je 190.000, za 11 manifestacija 177.000, za strukovne udruge 50.000, te za promociju obrazovanja 15.000 kuna.

Za turizam Brodsko-posavske županije 1,6 milijuna euraKontinentalni turizam u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj sudjeluje sa svega pet posto, iako su potencijali puno veći.

Kada je riječ o Slavoniji, taj je postotak još i manji, oko dva do tri posto. »Kako bi se to promijenilo i dodatno iskoristili potencijali kontinentalnog turizma, a za čiji su razvoj u Hrvatskoj zainteresirani i strani investitori, Ministarstvo turizma će kroz program 'Upoznaj Hrvatsku' sufinancirati turističke agencije za osmišljavanje novih programa te promociju kontinentalnog turizma«, poručio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart prilikom potpisivanja ugovora o bespovratnim potporama u Brodsko-posavskoj županiji.

Kako je naglasio Lenart, Brodsko-posavska županija aplicirala je najviše projekata, te je s odobrenih 56 potpora u ukupnom iznosu od više od 1,6 milijuna kuna u vrhu ljestvice po dodijeljenim potporama. U programu »Zelena brazda« odobreno je 17 potpora u iznosu od 440.000 kuna, za 18 potpora u programu »Baština u turizmu« korisnici su dobili ukupno 650.000 kuna, za osam potpora programa »Izvorni suvenir« dano je 190.000, za 11 manifestacija 177.000, za strukovne udruge 50.000, te za promociju obrazovanja 15.000 kuna.

Antun Tucić, predsjednik Udruge »Eko-etno Stara Kapela« i jedan od začetnika seoskog turizma u Brodsko-posavskoj županiji istaknuo je da će 40.000 kuna koje je Udruga dobila biti iskorišteno za tkalačku radionicu u Ulici starih zanata u Staroj Kapeli.

»Ovakve potpore značajna su nam pomoć, a 40.000 kuna iskoristit ćemo za nabavku 10 tkalačkih stanova i uređenje tkalačke radionice. Dobro je što država sve više pridaje važnosti kontinentalnom turizmu jer će to biti jedna od najvažnijih privrednih grana na kontinentu, a Slavonija tu zasigurno ima značajno mjesto zbog bogate tradicije, načina života, slavonske kuhinje, folklora i etnološkog bogatstva, što i strani gosti sve više prepoznaju«, istaknuo je Tucić, dodajući da su u Udruzi jednako zainteresirani za inozemne i za domaće goste. Govoreći o promociji, Tucić je naglasio da marketinški dio turističke ponude još nije dovoljno razvijen.

»Tek smo sada jače 'zagrizli' u marketinški dio kroz tiskanje brošura, promociju na internetu, kao i projektu sedmodnevnog boravka u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji s noćenjem i doručkom u Staroj Kapeli«, najavio je pionir seoskog turizma u Brodsko-posavskoj županiji.

Direktor Turističke zajednice Pero Huljić podsjetio je da je u proteklih četiri do pet godina resorno ministarstvo pomoglo razvoju kontinentalnog turizma u Brodsko-posavskoj županiji s četiri milijuna kuna, a kada se tome pridoda i dva milijuna kuna Hrvatske turističke zajednice, potpore u tom razdoblju penju se na više od šest milijuna kuna, no, naglasio je, nužno je objediniti ponudu i učiniti je prepoznatljivom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik