Zemlje Regiona formiraju zajednički turistički proizvod

Bez autora
Feb 24 2013

Turistički poslenici zemalja regiona, Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske napraviće jedinstveni turistički proizvod, zasnovan na posebnostima svake od zemalja, atraktivan da privuče posetioce iz čitavog sveta. Privredne komore zemalja regiona prvi put su zajednički nastupile na sajmu turizma i to je prvi korak ka stvaranju i realizaciji turističkog programa prema trećim tržištima. Postoji zajednička želja da se spoje turističke atrakcije zemalja Balkana u jedinstveni proizvod, jer je to najbolji način da se privuku turisti iz Zapadne Evrope, Rusije i Dalekog Istoka, koji bi zadovoljio njihovo interesovanje. Turističku sezonu u Srbiji protekle godine karakteriše dva miliona dolazaka domaćih i stranih turista, što je više za 0,5 posto u odnosu na 2011. Realizovano je oko 6,3 miliona noćenja, što predstavlja blagi pad od 2,4 posto. Zabrinjava pad u oblasti domaćeg turizma, ali, sa druge strane, raduje povećanje broja dolazaka i noćenja stranih turista, za oko 6, odnosno 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zemlje Regiona formiraju zajednički turistički proizvodTuristički poslenici zemalja regiona, Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske napraviće jedinstveni turistički proizvod, zasnovan na posebnostima svake od zemalja, atraktivan da privuče posetioce iz čitavog sveta, najavljeno je na konferenciji za novinare u okviru 35. Sajma turizma.

Privredne komore zemalja regiona prvi put su zajednički nastupile na sajmu i to je prvi korak ka stvaranju i realizaciji turističkog programa prema trećim tržištima, rekla je sekretarka Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije (PKS) Dragana Šabić.

Postoji zajednička želja da se spoje turističke atrakcije zemalja Balkana u jedinstveni proizvod, jer je to najbolji način da se privuku turisti iz Zapadne Evrope, Rusije i Dalekog Istoka, koji bi zadovoljio njihovo interesovanje, dodala je Dragana Šabić.
 
Turističku sezonu u Srbiji protekle godine karakteriše dva miliona dolazaka domaćih i stranih turista, što je više za 0,5 posto u odnosu na 2011. Realizovano je oko 6,3 miliona noćenja, što predstavlja blagi pad od 2,4 posto. Zabrinjava pad u oblasti domaćeg turizma, ali, sa druge strane, raduje povećanje broja dolazaka i noćenja stranih turista, za oko 6, odnosno 9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći porast broja noćenja registrovan je kod turista sa Islanda, zatim iz Kine, Japana i Norveške. Ukupan dohodak od turizma u 2012. godini iznosio je oko 700 miliona evra, navedeno je u saopštenju PKS.
 
Hrvatski turizam u 2012. godini obeležen je rastom od 4 posto u broju noćenja, odnosno, 62,7 miliona noćenja, 11,8 miliona dolazaka, navela je direktorka Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić Jurić i precizirala da više od 90 posto dolazaka i noćenja u Hrvatskoj ostvaruju strani turisti. Prihod od turizma u 2012. godini očekuje se oko 7 milijardi evra, a udeo turizma u BDP-u Hrvatske je oko 18 procenata. Svega 3 posto čine dolasci noćenja turista iz zemalja okruženja, što pokazuje da postoji potencijal za unapređenje saradnje. U strategiji do 2020. nautički, zdravstveni i kulturni turizam biće prioriteti, a u pogledu načina predstavljanja – tematizovanje turističke ponude.
 
Prema njenim rečima, nakon stupanja Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula 2013. godine, ona će biti samo još snažniji partner svim državama u regionu na planu osmišljavanja i realizacije projekata Evropske unije.
 
U Crnoj Gori u 2012. godini ostvareno je 1,439 miliona dolazaka turista, što je za 4,9 posto više nego prethodne, a 9,151 miliona noćenja više za 4,3 posto u odnosu na 2011. godinu. U strukturi noćenja, 28,9 posto ostvarili su turisti iz Srbije, zatim iz Rusije 24,4 posto, BIH 8,3 posto i drugi, rekla je predstavnica PK Crne Gore, navodeći da je sa zemljama regiona potrebno pripremati aranžmane od 10 i više dana, kao i razmenu turista, vodeći računa o navikama i običajima turista. Crna Gora pozicionirana je i kao kongresno odredište.
 
Predsednica Odbora za turizam i ugostiteljstvo PK Makedonije Snežana Jovanovska –Trajkovski smatra da je stranim turistima potreban jedan novi, brendiran proizvod, a to je upravo turistička ponuda zemalja JI Evrope. Ona je navela da je u Makedoniji u 2012. godini broj noćenja bio 63 hiljade, što je za oko 1.000 više nego prethodne, 2011. godine. Oko 25 posto čine turisti iz regiona Balkana, a 36 posto iz Evrope. Država uvodi subvencije i radi na smanjenju poreskih opterećenja u turizmu i ugostiteljstvu.
 
Turističku ponudu i svoje viđenje udruživanja u formiranju zajedničkog turističkog proizvoda predstavili su i predstavnici privrednih komora Republike Srpske Vinka Mićić i Bosne i Hercegovine Ivan Mandić. Biser zimske turističke ponude Republike Srpske je Jahorina, za koju se vezuju brojni projekti i ulaganja, takođe, rafting i kajakaštvo i banjski turizam. Bosna i Hercegovina turistima nudi kulturno-istorijsko nasledje, speleološki i banjski turizam, kao i jedno od najvećih katoličkih svetilišta u ovom delu Evrope.
 
Zajednička turistička ponuda bila bi brendirana, uz podršku fondova Evropske unije, a podrobnije detalje predstavnici privrednih komora razmotrili su na Okruglom stolu “Jugoistočni region – evropski korak”, koji je organizovala PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik