Žičara - gradsko prevozno sredstvo budućnosti?

Bez autora
Oct 10 2012

Žičare su sve više u trendu - nekoliko gradova u svetu poput Londona, Njujorka, Medeljina u Kolumbiji, Bolcana u Italiji i Nižni Novgoroda u Rusiji, uspeli su da zaobiđu pojedine probleme u saobraćaju zahvaljujući ovom vidu vazdušnog prevoza, dok drugi kao Tuluz u Francuskoj planiraju da ga uskoro uvedu.Odlazak na posao ili u školu mogao bi u budućnosti da se, umesto autobusom ili podzemnom železnicom, obavlja "preletanjem" grada u kabini žičare.

Žičara - gradsko prevozno sredstvo budućnosti?Žičare su sve više u trendu - nekoliko gradova u svetu poput Londona, Njujorka, Medeljina u Kolumbiji, Bolcana u Italiji i Nižni Novgoroda u Rusiji, uspeli su da zaobiđu pojedine probleme u saobraćaju zahvaljujući ovom vidu vazdušnog prevoza, dok drugi kao Tuluz u Francuskoj planiraju da ga uskoro uvedu.

Odlazak na posao ili u školu mogao bi u budućnosti da se, umesto autobusom ili podzemnom železnicom, obavlja "preletanjem" grada u kabini žičare.

Dosad se žičara gotovo isključivo posmatrala kao vid transporta za turiste u planinama. Niko se za nju nije naročito interesovao u urbanim sredinama", kaže za francuski list "Mond" jedan od pobornika ove vrste prevoza, ističući da je žičara posebno pogodna u gradovima sagrađenim na uzvišenjima.

Oni koji se zalažu za njeno uvođenje kao dodatno prevozno sredstvo u gradovima ističu da se žičara lako postavlja, daleko je jeftinija od tramvaja, brza i znatnog kapaciteta, a troškovi njenog održavanja prilično niski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik