Beograd i Novi Sad među pet liderskih eko-sistema u Evropi

Bez autora
Aug 19 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović predstavio je danas izvršnoj potpredsednici Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju Hui Čen investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija.Popović je tom prilikom istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 milijardi evra, dodavši da je taj rekord oboren uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu. Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima, naveo je on i podvukao da sa ovim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope.

Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu EvropeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović predstavio je danas izvršnoj potpredsednici Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Popović je tom prilikom istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 milijardi evra, dodavši da je taj rekord oboren uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima, naveo je on i podvukao da sa ovim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope.

Ministar je podsetio na to da je naša zemlja ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startup Genome" iz San Franciska.

Prema njegovim rečima, u analizi koja je obuhvatila više od 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama.

U sladu sa tim, kako je objasnio, Srbija je dobila ocenu 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija.

Beograd i Novi Sad prepoznati su kao jedinstveni startap ekosistem i, pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, uvršteni su među pet liderskih ekosistema u Evropi, ukazao je Popović.

On je dodao da je ključna prednost srpskog ekosistema talentovana radna snaga i visokokvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu.

Ministar je predočio da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet stvari i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

On je uputio poziv kineskim i evropskim investitorima da što više ulažu u Srbiju jer je ona budući razvojni centar za nove tehnologije i znanja koja će menjati svet.

Hui je navela da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Ona je prenela da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope, koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

Takvi centri su, kako je napomenula, već uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju, koju je Ministarstvo privrede Kine osnovalo 2000. godine. Glavni zadatak udruženja jeste promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope.

Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik