Diaspora Invest pomaže kreiranje uspješnih priča

Bez autora
Dec 01 2020

U okviru redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore i USAID projekta Diaspora Invest, predstavljen je poziv kompanijama da se prijave za tehničku podršku i aktivnosti poslovnog savjetovanja.

Projekat podržava firme koje su mlađe od pet godina i rade u poljoprivredi, energetici, turizmu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, metalopreradi, drvopreradi i drugim proizvodno-prerađivačkim sektorima. Iz Diaspora Investa su naveli konkretne primjere o kakvoj podršci je riječ.

- Brojne kompanije se suočavaju sa izazovima pripreme za proces certifikacije, te im kroz tehničku podršku pomažemo da utvrde šta treba unaprijediti i promijeniti u poslovnoj praksi prije nego što se upuste u taj proces. No, tehnička podrška može ići i u drugim pravcima. Kroz programe tehničke podrške podržali smo angažman konsultanata u poljoprivredi na razvoju recepture za stočnu hranu. Također, u poljoprivredi imamo primjer gdje je kompanija tražila konsultanta za studiju izvodljivosti pokretanja klaonice za perad. Kad je riječ o metalskom sektoru, angažovali smo konsultanta za treninge i edukacije o korištenju programa. U kompanijama koje su fokusirane na komunikacijske tehnologije, naša tehnička podrška je obuhvatala konsultante koji su radili na izradi uspješnih priča, promotivnih poruka, razvoju kanala na društvenim mrežama i unapređenju web stranica i platformi za prodaju. Kompanije okrenute e-prodaji često traže optimizaciju web stranica, što ih čini prisutnijim u pretragama potencijalnih korisnika. Na ovaj način, nakon relativno brze intervencije možete vidjeti odmah porast u prodaji i kontaktima sa novim klijentima, pojašnjavaju iz projekta.

Također, USAID projekt Diaspora Invest je kroz program tehničke asistencije podržao kompanije i u razvoju planova za različite standarde u proizvodnji, koji su im olakšali implementaciju, te posljedično otvorili vrata za izvoz u zemlje Evropske unije.

- Tražimo kompanije u Bosni i Hercegovini u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, odnosno koji su članovi bh. dijaspore, ili osoba koje su se vratile iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Potrebno je da nam dokažete da članovi bh. dijaspore igraju aktivnu ulogu u povezivanju vaše usluge ili proizvoda sa drugim zemljama i tržištima širom svijeta. Do sada smo kroz projekt imali priliku raditi sa više od 120 kompanija iz BiH. Stoga i u narednom periodu želimo da nastavimo pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH, naglasili su iz USAID projekta Diaspora Invest.

Poziv je otvoren do 24. decembra 2020. godine, a kako su naveli iz USAID projekta Diaspora Invest, sve zainteresovane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt-podacima i vrstom veze sa dijasporom. Upit treba uključiti i ideju na koji način tehnička podrška može doprinijeti razvoju poslovanja firme, te po kojem osnovu zainteresovani aplikant smatra da ispunjava uslove poziva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik