Digitalizacija neophodnost i šansa poljoprivrede

Bez autora
May 31 2023

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da je za samo šest godina država uspela da transformiše javnu upravu u moderan, efikasan, transparentan i korisnički orijentisan servis, koji građanima i privredi omogućava da efikasnije završe administrativne poslove.

Jovanović je, govoreći na panelu „Digitalizacija poljoprivrede: potreba i šansa”, u okviru regionalne agrobiznis konferencije „Grow up – snaga zemlje”, koja se danas i sutra održava na Kopaoniku, podsetio na to da je digitalizacija od 2017. godine postala jedan od prioriteta Vlade.

Ministar je istakao da je to rezultiralo time da se Srbija, prema poslednjem izdanju globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija koji prati razvoj elektronske uprave, nađe među 10 zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti.

Zahvaljujući Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs, danas imamo gotovo dva miliona registrovanih eGrađana koji koriste na stotine različitih elektronskih usluga, pristupajući Portalu eUprava, ali i mnogim drugim državnim portalima – moj.esdnevnik.rs, e-zdravlje.gov.rs, lpa.gov.rs, mojaprvaplata.gov.rs, efaktura.mfin.gov.rs, apr.gov.rs, predočio je on.

Istovremeno, kako je istakao, elektronskom razmenom podataka po službenoj dužnosti između institucija javne uprave uštedeli smo građanima više od 160 miliona odlazaka na šalter.

On je rekao da je, kako bi se poljoprivrednicima olakšao i ubrzao proces podnošenja zahteva za subvencije i registracije gazdinstva, od ove godine puštena u rad i nova digitalna platforma eAgrar (eagrar.gov.rs) za čije je korišćenje upravo preduslov registracija na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbedilo da se preko poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Srbije www.psss.rs, za sve one koji nisu dovoljno digitalno pismeni, nalozi na Portalu eID putem šaltera registruju besplatno, rekao je ministar.

Konferencija „Grow up – snaga zemlje” okupila je internacionalne i domaće eksperte, biznis lidere, predstavnike državnih institucija, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Više od 40 stručnjaka govorilo je o tome koliko je digitalizacija poljoprivrede potreba, a koliko šansa, koja je uloga IPARD fondova, na koji način finansirati poljoprivredu, kao i o značaju lanaca snabdevanja i regionalne povezanosti za ekonomiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik