Dodatno olakšano pokretanje poslovanja za privredna društva

Bez autora
Jan 16 2020

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da je unapređenjem elektronskog servisa „Jednošalterski sistem“ napravljen pomak u oblasti započinjanja poslovanja jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede prilikom pokretanja poslovanja.U saopštenju se ističe da su ovaj servis unapredili APR i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja. Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, a koja se registruju u APR putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, pomenuta agencija vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO.

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da je unapređenjem elektronskog servisa „Jednošalterski sistem“ (One stop shop) napravljen pomak u oblasti započinjanja poslovanja jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede prilikom pokretanja poslovanja.

U saopštenju se ističe da su ovaj servis unapredili APR i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).

Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, a koja se registruju u APR putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, pomenuta agencija vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac).

Ovaj servis već je postojao za preduzetnike, a od pre dva dana je omogućen i za privredna društva.

Zahvaljujući jednošalterskom sistemu, privredni subjekti koji registruju osnivanje u APR-u, korišćenjem tog servisa imaju olakšice uvedene u prethodnim godinama, koje su skratile procedure za pokretanje poslovanja.

Zajedno sa rešenjem o osnivanju, koje donosi APR, dobija se istovremeno registarski/matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava.

Podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u, od 2016. godine ujedno se vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik