EBRD: "Šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća"

Bez autora
Jan 22 2020

Ove godine EBRD će se fokusirati na reforme preduzeća u državnom vlasništvu, "zelenu agendu" u Srbiji, a biće pružena i podrška u razvoju tržišta kapitala, izjavila je regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitaj.Na zahtev Vlade Srbije u saradnji sa MMF-om podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bi definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća, rekla je Hargitaj na skupu članova Nemačko-srpske privredne komore. To bi trebalo da dovede do promene zakona o javnim preduzećima, navela je ona, kako bi se poboljšalo korparativno upravljanje, a ta preduzeća bila sposobna da pružaju kvalitetnije usluge građanima i privatnim kompanijama.

Ove godine EBRD će se fokusirati na reforme preduzeća u državnom vlasništvu, "zelenu agendu" u Srbiji, a biće pružena i podrška u razvoju tržišta kapitala, izjavila je regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitaj.

"Na zahtev Vlade Srbije u saradnji sa MMF-om podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bi definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća", rekla je Hargitaj na skupu članova Nemačko-srpske privredne komore.

To bi trebalo da dovede do promene zakona o javnim preduzećima, navela je ona, kako bi se poboljšalo korparativno upravljanje, a ta preduzeća bila sposobna da pružaju kvalitetnije usluge građanima i privatnim kompanijama.

EBRD realizuje programe unapređenja korporativnog upravljanja u Srbijavozu, a EPS je počeo sa primenom svog programa tog tipa.

"Mislimo da je Vlada Srbije spremna za reformske korake i poboljašanje upravljanja u državnim i komunalnim preduzećima", rekla je Hargitaj.

Prema njenim rečima, za EBRD u Srbiji 2019. godina je bila fantastična, jer je plasirano 516 miliona evra kredita, a 75 odsto investicija bilo je u privatni sektor.

Ističe da EBRD uvek sluša šta govore partneri iz privatnog sektora i od njih se dobijaju informacije kakve reforme treba sprovoditi. EBRD je 40 odsto prošlogodišnjih finansiranja u Srbiji ostvario preko kanala komercijalnih banaka, a kroz direktno projektno finansiranje obezbeđuje i dodatnu vrednost uz samo finansiranje.

"Kada direktno finansiramo uvek mora da bude model 'finansiranje plus' dodatna vrednost", rekla je Hargitaj.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger, naveo je da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 radnika i ocenio da srpska ekonomija zaslužuje podsticaj i pomoć za dalji razvoj.

"Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije prošle godine je ponovo porasla i prešli smo pet milijardi evra. Mislim da se čudo dogodilo, a perspektive su beskonačne, razmena se uvećava svake godine", rekao je Zeliger i ocenio da će i ova godina doneti odlične rezultate u privrednoj saradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik