Federacija Republici Srpskoj duguje 48 miliona KM

Bez autora
Jul 17 2019

Radovan Višković, Premijer Republike Srpske najavio je prije nekoliko dana da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh.entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.Kako se saznaje od dobro obavještenog izvora, kada se, u vrlo kompliciranom sistemu raspodjele prihoda, dosta toga je rađeno mimo pravila i kada se sve sabere i oduzme, Federacija BiH ukupno duguje Republici Srpskoj 48 miliona KM! Naime, prema Poslovniku o radu Upravnog odbora UIO morale bi se za svaki kvartal u godini donositi redovne odluke o koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, dakle četiri puta godišnje.

Federacija Republici Srpskoj duguje 48 miliona KMRadovan Višković, Premijer Republike Srpske najavio je prije nekoliko dana da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh.entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.

Kako „Avaz“ saznaje od dobro obavještenog izvora, kada se, u vrlo kompliciranom sistemu raspodjele prihoda, dosta toga je rađeno mimo pravila i kada se sve sabere i oduzme, Federacija BiH ukupno duguje Republici Srpskoj 48 miliona KM!

Konačno poravnanje

Naime, prema Poslovniku o radu Upravnog odbora UIO morale bi se za svaki kvartal u godini donositi redovne odluke o koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, dakle četiri puta godišnje.

Također, Upravni odbor bi trebao nakon šest mjeseci donijeti odluku o prvom privremenom poravnanju, te nakon dvanaest mjeseci odluku o drugom privremenom poravnanju. Nakon isteka roka od pet godina kada se PDV prijave više ne mogu mijenjati Upravni odbor bi trebao donijeti Odluku o konačnom poravanju za određenu godinu. Međutim, kako saznajemo, Poslovnik se ne poštuje, jer Upravni odbor ne donosi pomenute odluke!

- Prihodi se dijele prema odluci iz 2017. godine, što znači da je UO trebao donijeti još osam odluka samo za redovnu raspodjelu prihoda, a nije donio nijednu. Također, nisu se donosile ni odluke o poravanjima i za to 2012., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. godinu. U tim godinama bile su različite situacije. U nekoj godini Federacija BiH treba vratiti određena sredstva Republici Srpskoj, a u nekoj godini je obrnuto. Uglavnom, kad se podvuče crta za sve te prethodne godine Federacija BiH bi trebala vratiti Republici Srpskoj oko 19 miliona KM. Na taj iznos se treba dodati i iznos presude Suda BiH po kojoj Federacija BiH treba vratiti Republici Srpskoj još 29 miliona KM, tako da zaključno sa 2018. godinom Federacija BiH ukupno duguje Republici Srpskoj 48 miliona KM – orktiva naš izvor.

Šta kažu u Upravi

Objašnjenje ove situacije zatražili smo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kako nam je objasnio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju, UIO je organ koji je nadležan isključivo za provedbu propisa iz oblasti indirektnih poreza.

- U tom smislu UIO je do sada provela sve odluke o redvnoj raspodjeli prihoda i sve odluke o poravnanjima raspodjele prihoda od indirektnih poreza, koje je do sada Upravni odbor UIO usvojio. Naravno, odluke koje Upravni odbor nikad nije usvojio, nisu ni mogle biti provedene , jer nisu postojale – kaže Kovačević.

Potvrdio nam je da se trenutna raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se prema odluci iz juna 2017. godine. Prema toj Odluci Federaciji BiH se rapoređuje 64,26 posto, Republici Srpskoj 32,19 i Brčko distriktu 3,55 procenta. Kako kaže, čim Upravni odbor donese odluku o novim koeficijentima, kao i odluke o poravnanjima za prethodne godine UIO će kao organ nadležan za prvedbu iste izvršiti.

- UIO smatra da ova institucija nikako ne može biti tužena strana jer je nadležna samo za provođene odluka o raspodjeli prihoda i poravnanjima, a Uprava je sve odluke koje su do sada bile usvojene i provela - kaže Kovačević.

Objašnjenje smo zatražili i od Upravnog odbora UIO, ali odgovor za sada nije stigao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik