Iz IPA fondova do sada osigurano 70 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Bez autora
Jan 21 2020

Do kraja ovog mjeseca bit će objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, a u okviru projekta "EU4Business".To je jedan, u nizu, projekata kojima Evropska unija pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i razvojnih partnerstava u Bosni i Hercegovini. Kroz "EU4Business" EU dodjeljuje bespovratna sredstva u iznosu od oko 10 miliona eura za MSP, u cilju povećanja konkurentnosti sektora orijentiranih na izvoz, poljoprivredu, turizam i zapošljavanja.

Do kraja ovog mjeseca bit će objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, a u okviru projekta "EU4Business".

To je jedan, u nizu, projekata kojima Evropska unija pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i razvojnih partnerstava u Bosni i Hercegovini.

Kroz "EU4Business" EU dodjeljuje bespovratna sredstva u iznosu od oko 10 miliona eura za MSP, u cilju povećanja konkurentnosti sektora orijentiranih na izvoz, poljoprivredu, turizam i zapošljavanja. Program zajednički provode Međunarodna organizacija za rad (ILO), Razvojni program UN-a (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ).

Evropska unija uložila je i dodatna četiri miliona eura u razvoj MSP kroz EBRD-ov projekt "Program za podršku konkurentnosti MSP-a", koji je omogućio kreditnu liniju od 20 miliona eura za firme koje ispunjavaju uslove.

EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona EUR sa četiri partnerske banke u Bosni i Hercegovini, a EU sredstva iz tog programa osigurat će poticaje firmama do 15 posto od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć.

MSP okosnica su ekonomije u Evropi. U Evropskoj uniji, 99 posto svih kompanija su mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019., od 38.500 kompanija registriranih u državi oko 75 posto su mikro-preduzeća s godišnjim prihodom ispod četiri miliona KM, koja su osigurala oko 40 posto BDP i 50 posto svih zaposlenih.

Evropska unija je dosad osigurala oko 70 miliona eura iz IPA II programa za razvoj MSP, a dodatnih 14 miliona eura trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu.

Većina malih i srednjih preduzeća u BiH koja koriste podršku EU evidentirala su oko 15 posto povećanje prodaje i prihoda, a uspjeli su održati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.

Podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina. Pomoć koja će se dodjeljivati iz IPA-e III dodatno će se fokusirati na inovativne start-upe, digitalni sektor i nove tehnologije.

- Poslovni sektor u BiH dominantan je tip poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a daljnji razvoj ovisi o reformama koje je potrebno provesti bez daljnjeg ulaganja da bi se stvorilo bolje poslovno okruženje za poduzetnike i investitore. Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo i prateći Analitički izvještaj utvrdili su prioritetne potrebe u tom sektoru - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik