Ko su najznačajniji strani investitori u BiH?

Bez autora
Feb 27 2020

U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u četvrtak je u Sarajevu održana manifestacija Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godini.

Priznanja su uručena kompanijama Ella Textile doo, Calzedonia Group (Gradiška), HIK-SM d.o.o. (Sanski Most), dm drogerie markt d.o.o. (Sarajevo), Bosmal Arjaan by Rotana (Sarajevo), Eastern Mining d.o.o. (Sarajevo - An Adriatic Metals), Delta Real Estate (Banja Luka), PASS d.o.o. (Bijeljina), PMP Jelšingrad a.d. (Gradiška), Elsta Mosdorfer Bosnia (Živinice), Sinkro d.o.o. (Sarajevo).

Gordan Milinić, direktor Agencija FIPA, naglasio je da je nagrađenih deset kompanija prošle godine investiralo 470 miliona KM i imali su 4.455 zaposlenih radnika.

- U devet mjeseci 2019. realizovan 861,1 milion KM direktnih stranih investicija. Već smo nadmašili iznose investicija u 2017. i 2018, koje su bile oko 800 miliona KM i očekujemo da će prošlogodišnji iznos direktnih stranih investicija premašiti milijardu KM, kazao je Milinić.

Dodao je kako je većina stranih investitora najavila reinvestiranje što je značajno kako za samo kompaniju tako i za BiH kao državu.

Jedna od kompanija koja je dobila priznanje jeste i Sinkro, koji je dio najveće evropske grupacije tapaciranog namještaja Cotta, čije je sjedište u Lihtenštajnu. Omar Kuštrić, direktor Sinkra istakao je da je prošle godine investirano preko 10 miliona eura, te je najavio nove investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik