Kompanije dobile po 6.000 evra za uvođenje inovacija u proizvodnju

Bez autora
Jun 15 2019

Privredna komora Srbije, u okviru projekta „Smart Factory Hub“, dodelila je kompanijama tri vaučera po 6.000 evra sa ciljem uvođenja inovativnih rešenja u proizvodnju i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Novac su dobili: „Konkab“, Kovačica, „Jasimpex“ Subotica i „Meter&Kontrol“, Beograd.Sredstva koja smo dobili na konkursu za primenu pametnih i inovativnih rešenja u okviru projekta Smart Factory Hub usmerili smo na unapređenje proizvodnje lake tekstilne konfekcije. Impementirali smo softver za izrađivanje krojne slike, prvog i najbitnijeg procesa u izradi garderobe. Na ovaj način, proces krojenja je ne samo ubrzan, već je ostvarena ušteda sirovine od 12odsto, što je značajan iznos na godišnjem nivou.

Kompanije dobile po 6.000 evra za uvođenje inovacija u proizvodnjuPrivredna komora Srbije, u okviru projekta „Smart Factory Hub“, dodelila je kompanijama tri vaučera po 6.000 evra sa ciljem uvođenja inovativnih rešenja u proizvodnju i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Novac su dobili: „Konkab“, Kovačica, „Jasimpex“ Subotica i „Meter&Kontrol“, Beograd.

„Sredstva koja smo dobili na konkursu za primenu pametnih i inovativnih rešenja u okviru projekta Smart Factory Hub usmerili smo na unapređenje proizvodnje lake tekstilne konfekcije. Impementirali smo softver za izrađivanje krojne slike, prvog i najbitnijeg procesa u izradi garderobe. Na ovaj način, proces krojenja je ne samo ubrzan, već je ostvarena ušteda sirovine od 12odsto, što je značajan iznos na godišnjem nivou. Osim ovih benefita,  softver omogućava precizniju izradu u prvom stepenu proizvodnje, olakšava i ubrzava dalju obradu materijala do izrade gotovog proizvoda“, rekla je Sanja Hajdarpašić  iz firme „Jasimpex“ doo.

Iz kompanije „Meter&Control“, koja nudi savremena hardverska i softverska rešenja za pametno upravljanje električnom energijom, navode da su sredstva iskorišćena za nabavku, instalaciju i primenu modernog laserskog sistema za obeležavanje, kao i za obuku operatera za rad na laserskoj mašini. To je, kako ističu, doprinelo većoj produktivnosti, značajno boljem kvalitetu i atraktivnosti proizvoda.

„Sa Privrdnom komorom Srbije sarađujemo proteklih pet godina, a realizacija ovog projekta je potvrda uspešne komunikacije i prepoznavanja potreba domaćih proizvođača,“ izjavio je Vladan Lapčević iz kompanije „Meter&Control“.

Imajući u vidu osnovna ograničenja sa kojima se sektor malih i srednjih preduzeća susreće prilikom uvođenja novih tehnologija, Privredna komora Srbije podržala je transfer tehnologija kroz sistem vaučera zajedno sa 13 partnerskih institucija iz 10 zemalja Dunavskog regiona, kroz  ovaj projekat koji se finansira iz Programa transnacionalne saradnje Dunav 2014-2020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik