Konkurencijsko vijeće BiH pokrenulo postupak protiv Telekoma Srbija i RTS

Bez autora
Oct 21 2019

Konkurencijsko vijeće BiH je pokrenulo postupak na zathjev Telemacha d.o.o. Sarajevo protiv privrednog subjekata Telekom Srbija a.d. Beograd, Republika Srbija i Javne medijske ustanove Radio Televizija Srbije, a zbog sprječavanja, ograničavanja i narušavanja tržišne konkurencije.Odluku o pokretanju postupka Konkurencijsko vijeće donijelo je na sjednici 10. oktobra. U novom postupku Telemach se referiše na članove Zakona o konkurenciji koji se odnose na zabranjena konkurencijska djelovanja i zloupotrebu dominantnog položaja.

Konkurencijsko vijeće BiH pokrenulo postupak protiv Telekoma Srbija i RTSKonkurencijsko vijeće BiH je pokrenulo postupak na zathjev Telemacha d.o.o. Sarajevo protiv privrednog subjekata Telekom Srbija a.d. Beograd, Republika  Srbija i Javne medijske ustanove Radio Televizija Srbije, a zbog sprječavanja, ograničavanja i narušavanja tržišne konkurencije.

Odluku o pokretanju postupka Konkurencijsko vijeće donijelo je na sjednici 10. oktobra.

U novom postupku Telemach se referiše na članove Zakona o konkurenciji koji se odnose na zabranjena konkurencijska djelovanja i zloupotrebu dominantnog položaja.

Prije nekoliko mjeseci pojedini mediji podigli su prašinu navodeći da je M:tel iz Banjaluke, u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, kupovinom Logosofta, Blicneta, Telrad Net-a, a potom i Elta-Kabela stekao monopol na tržištu, a u cijeli slučaj se uključilo i Vijeće ministara.

Analiza koju je potom sačinilo Konkurencijsko vijeće BiH za Vijeće ministara pokazala je da niti jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da "Telemah d.o.o. Sarajevo", sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Ova analiza rađena je prije M:telovog preuzimanja dobojskog Elta-Kabela.Ovu posljednju akviziciju M:tela Konkurencijsko vijeće je "uslovno dopustilo", ali nije pojasnilo detaljnije šta to znači.

Najnoviji upliv Telekoma Srbije na tržište u regionu, pa tako i BiH, predstavlja lansiranje Euronewsa putem zavisnog preduzeća Telekoma Srbija, HD Win.

Preduzeće HD Win, inače, poznato je po tome da upravlja atraktivnim kanalima Arena sport koji se emituju i u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik