Prvih 60 odsto minimalca do 10. avgusta, drugi u septembru

Bez autora
Jul 30 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je da je današnje usvajanje pravnog okvira za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će nam omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći našoj privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama koronavirusa.

Mali je objasnio da je ukupan paket vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

On je dodao da se novi paket mera nadovezuje na prethodni, za koji je izdvojeno 5,1 milijardu evra, a da je i Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva meseca.

Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije, istakao je Mali.

On je dodao da će prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Ministar je istakao da je i preduzećima koja su osnovana nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom, omogućeno da se prijave za pomoć.

Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom na to da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano, naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima pruži mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera Vlade Srbije.

Ministar je napomenuo da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Planirano je i da preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiju pomoć države u vidu 50 odsto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća već imaju ustaljenu proceduru da se do 15. u mesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.

U Srbiji, kako je dodao, nemate masovna otpuštanja kao u velikom broju drugih, razvijenijih zemalja, kao ni zatvaranje fabrika i smanjenja proizvodnih aktivnosti.

Zato s pravom očekujemo rezultat po pitanju stope rasta u drugom kvartalu. Borićemo se da do kraja godine zadržimo vodeću poziciju iz prvog kvartala, kada je Srbija imala najveću stopu rasta BDP u Evropi, naglasio je Mali i ponovio da su penzije i plate u javnom sektoru stabilne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik