Putem interneta možete provjeriti svoje doprinose za porez

Bez autora
Feb 26 2020

Nakon više od pet godina uspješne saradnje i rada USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR) i partnera u javnom sektoru, ostvareni su rezultati koji će biti od koristi kako za privatni sektor, tako i za institucije u Bosni i Hercegovini, rečeno je na konferenciji "Jačanje fiskalnog planiranja, discipline i transparentnosti" na kojoj su predstavljeni rezultati ovog projekta.

Kako je naglašeno kapaciteti za izradu i korištenje fiskalnih modela u institucijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, Brčko distriktu i Kantonu Sarajevo su unaprijeđeni, što znači da su partneri sada u mogućnosti da pouzdanije predviđaju potencijalne efekte i rezultate izmjene fiskalne politike.

- Svi građani Federacije BiH sada mogu putem interneta vidjeti svoje doprinose za porez i socijalno osiguranje i provjeriti da li su ih njihovi poslodavci uplatili. S druge strane u RS-u preduzeća sada sve svoje direktne poreze podnose samo putem interneta, naveo je Kent Larson, v.d. direktora misije USAID-a u BiH neka od dostignuća ovog projekta.

Ovom prilikom je rečeno i kako u RS-u i Brčko Distriktu takse i naknade, uključujući parafiskalne namete, ne mogu biti naplaćivane ukoliko nisu objavljene u službenim online registrima, a u Federaciji BiH je početkom ovog mjeseca Vlada FBiH uputila u parlementarnu proceduru Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada.

Također, u Federaciji BiH su svi bankovni računi poslovnih subjekata uvezani u jedinstveni registar računa Finansijsko-informatičke agencije, čime se unapređuje mogućnost prinudne naplate i značajno smanjuje mogućnost utaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik