Sa kojim se problemima susreću žene prilikom pokretanja biznisa?

Bez autora
Jun 12 2019

Najveći problemi sa kojima se žene sreću prilikom pokretanja biznisa su izvori finansiranja, odnosno, to što su u manjem broju vlasnice nekretnina pa samim tim teže dobijaju kreditnu podršku, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na četvrtoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo u proširenom sastavu.Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić rekla je da ima značajnog pomaka kada je oblast ženskog preduzetništva u pitanju i da ono predstavlja snažan resurs novih zapošljavanja. Ideja je da se osnuje jedan fond manjeg iznosa kao način da se pomogne preduzetnicama.

Žensko preduzetništvo: Najveća prepreka nedostatak novcaNajveći problemi sa kojima se žene sreću prilikom pokretanja biznisa su izvori finansiranja, odnosno, to što su u manjem broju vlasnice nekretnina pa samim tim teže dobijaju kreditnu podršku, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na četvrtoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo u proširenom sastavu.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić rekla je da ima značajnog pomaka kada je oblast ženskog preduzetništva u pitanju i da ono predstavlja snažan resurs novih zapošljavanja. Ideja je da se osnuje jedan fond manjeg iznosa kao način da se pomogne preduzetnicama.

"Važno nam je ekonomsko osnaživanje žena i zato smo u proteklom periodu organizovali brojne radionice u cilju unapređenja njihovih znanja i veština" rekla je Simanić.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Saveta žena klastera nekretnina sa kojima će biti potpisan Memorandum o saradnji. Simanić je najavila da će 15. juna u Novom Sadu biti organizovan stručni skup "Biznis na štiklama" na kome će učestvovati više od 400 žena iz Srbije i regiona, a razgovaraće se o potencijalima ženskog preduzetništva.

Predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Biljana Lazarević rekla je da je cilj da se žene više umrežavaju i jedna drugoj pomažu da razviju svoje biznise, a pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je istakla da resorno ministarstvo podržava održavanje skupova i manifestacija na kojima se govori o problemima i tome koliko je važan razvoj ženskog preduzetništva.

"Važno je da danas na sastanku čujemo predloge i ideje i da vidimo koje su mogućnosti za dalju saradnju i unapređenje stanja u ovoj oblasti", rekla je Jovanović. Jadranka Vrhovec, direktorka i osnivač kompanije "Jadromel" iz Zagreba učestvovala je na sastanku jer je želela da se upozna sa iskustvima žena iz Srbije i time kako se i šta u Srbiji radi na razvoju ženskog preduzetništva. Njena kompanija podnela je zahtev za registraciju svojih proizvoda na tržištu Srbije. Reč je o dodacima ishrani, odnosno kapima na bazi joda i magnezijuma.

"Sve ide svojim tokom, očekujemo da se naši proizvodi pojave u apotekama, čast mi je da sam pozvana na današnji skup i nadam se da će ovo biti korak više u saradnji i podsticanju razvoja predzeutništva", rekla je Vrhovec.

Proizvode njene kompanije do sada je, kaže, poručivao veliki broj ljudi iz Srbije pa je zato došla na ideju da se nađu na ovdašnjem tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik