Srbija u zlatnoj sredini na listi globalne konkurentnosti

Bez autora
Oct 09 2019

Srbija je 72. na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, u konkurenciji 141 ekonomije. Po ovogodišnjem izveštaju smo sedam pozicija skliznuli u odnosu na prethodnu iako smo napredovali u osam oblasti, a vrednost samog indeksa ostala je nepromenjena.Sama pozicija je nešto gora, jer su ostale ekonomije, takođe, napredovale. Srbija je ove godine bolja po pitanju institucija, infrastrukture, veština, tržišta rada, finansijskog sistema, veličine tržišta, dinamike poslovanja i sposobnosti za inoviranje. Makroekonomska stabilnost je ocenjena isto, ali su gore ocenjeni usvajanje informaciono komunikacionih tehnoligija, zdravstvo i tržište proizvoda.

Srbija u zlatnoj sredini na listi globalne konkurentnostiSrbija je 72. na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, u konkurenciji 141 ekonomije.

Po ovogodišnjem izveštaju smo sedam pozicija skliznuli u odnosu na prethodnu iako smo napredovali u osam oblasti, a vrednost samog indeksa ostala je nepromenjena. Sama pozicija je nešto gora, jer su ostale ekonomije, takođe, napredovale.

Srbija je ove godine bolja po pitanju institucija, infrastrukture, veština, tržišta rada, finansijskog sistema, veličine tržišta, dinamike poslovanja i sposobnosti za inoviranje. Makroekonomska stabilnost je ocenjena isto, ali su gore ocenjeni usvajanje informaciono komunikacionih tehnoligija, zdravstvo i tržište proizvoda.

Zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) Foruma objavili su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik