Šveđani nude 1,4 milijarde dolara za nalazište kod Bora, Kanađani neće ni da čuju jer tvrde da ono vredi 100 milijardi

Bez autora
Jul 25 2018

Švedska rudarska kompanija "Lundin" ponudila je kanadskom "Nevsunu", u čijem se vlasništvu nalaze istražna prava za "Čukaru peki" kod Bora, jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, 1,4 milijardi dolara za kupovinu tog projekta.Međutim, menadžment "Nevsuna" je svojim akcionarima preporučio da ne prihvataju tu ponudu. Pre ove ponude, "Lundin" je, zajedno sa kanadskom kompanijom "Euro sun", ponudio 1,5 milijardi dolara za kupovinu istražnih prava projekta "Čukaru peki" i rudnika cinka "Biša" u Eritreji, ali je i ta ponuda bila odbijena.

Šveđani nude 1,4 milijarde dolara za nalazište kod Bora, Kanađani neće ni da čuju jer tvrde da ono vredi 100 milijardiŠvedska rudarska kompanija "Lundin" ponudila je kanadskom "Nevsunu", u čijem se vlasništvu nalaze istražna prava za "Čukaru peki" kod Bora, jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, 1,4 milijardi dolara za kupovinu tog projekta.

Međutim, menadžment "Nevsuna" je svojim akcionarima preporučio da ne prihvataju tu ponudu.

Pre ove ponude, "Lundin" je, zajedno sa kanadskom kompanijom "Euro sun", ponudio 1,5 milijardi dolara za kupovinu istražnih prava projekta "Čukaru peki" i rudnika cinka "Biša" u Eritreji, ali je i ta ponuda bila odbijena. Sada su Šveđani samo za istražna prava kod Bora "Nevsunu" ponudili 1,4 milijardi dolara.

- Nakon nekoliko pokušaja da se sa menadžmentom "Nevsuna" dogovorimo oko kupovine projekta "Čukaru peki", koji nisu urodili plodom, rešili smo da damo direktnu ponudu akcionarima ove kanadske kompanije. Smatramo da je naša ponuda fer i očekujemo pozitivan odgovor akcionara "Nevsuna" - kazao je Pol Koniber, predsednik "Lundina".

Međutim, Piter Kukjelski, predsednik "Nevsuna", pozvao je akcionare te kompanije da ne prihvate ponudu "Lundina".

- Nismo dobili nikakvu zvaničnu ponudu "Lundina". Pored toga, istraživanjima je ustanovljeno da se u gornjoj i donjoj zoni ležišta "Čukaru peki" ima oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata. Projekat smo razvili, tako da ponuda "Lundina" ne odgovara stvarnoj vrednosti akcija naše kompanije - kazao je Kukjelski.

On je dodao da će, ako "Lundin" do 27. jula, kako su objavili, dostavi zvaničnu ponudu za kupovinu akcija "Nevsuna", o tome odlučivati posebni komitet nezavisnih direktora, koji bi, u tom slučaju, imali 105 dana da odgovore na tu ponudu.

Inače, vrednost ležišta "Čukaru peki" procenjena je na oko 100 milijardi dolara, a kompanija "Nevsun" je nedavno dobila dozvolu Vlade Srbije da počne sa izgrdanjom istražnog niskopa, što se smatra prvim korakom ka otvaranju rudnika.

"Lundin" ima rudnike bakra, nikla i cinka u Čileu, SAD, Švedskoj i Portugaliji. U njihovom vlasništvu je rafinerija za preradu kobalta u Finskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik