Ajfelov toranj kao najveće drvo na svetu?

Bez autora
Nov 30 2011

Grupa francuskih arhitekata i inženjera predložila je da se Ajfelov toranj, čuveni pariski spomenik koji godišnje poseti više od sedam miliona ljudi, na četiri godine pretvori u džinovsku zelenu biljku. Osim estetskog, ovaj projekat bi imao za cilj da gvozdenu damu od 122 leta, prikaže kao simbol ekologije i trajnog razvoja.Inicijatori projekta nameravaju da prekriju 327 metara konstrukcije spomenika sa 138 tona zelenila, to jest, 600.000 biljaka. Čitava operacija, koja zahteva i postavljanje kompleksnog irigacionog sistema teškog oko 100 tona, koštala bi blizu 72 miliona evra.

Ajfelov toranj kao najveće drvo na svetu?Grupa francuskih arhitekata i inženjera predložila je da se Ajfelov toranj, čuveni pariski spomenik koji godišnje poseti više od sedam miliona ljudi, na četiri godine pretvori u džinovsku zelenu biljku, piše pariski list "Figaro".

Osim estetskog, ovaj projekat bi imao za cilj da gvozdenu damu od 122 leta, prikaže kao simbol ekologije i trajnog razvoja.

Inicijatori projekta nameravaju da prekriju 327 metara konstrukcije spomenika sa 138 tona zelenila, to jest, 600.000 biljaka.

Čitava operacija, koja zahteva i postavljanje kompleksnog irigacionog sistema teškog oko 100 tona, koštala bi blizu 72 miliona evra.

Inženjeri i arhitekte trenutno razmišljaju o najpovoljnijim rešenjima, a svoju maketu ekološke Ajfelov toranj trebalo bi da predstave za nedelju dana.

Ako sve bude išlo dobro, sađenje biljaka bi počelo u junu 2012, a ceo projekat bi trebalo da bude dovršen do januara 2014, što je dovoljno vremena da biljke narastu i procvetaju.

Iako bi zeleni omotač, nakon dve godine, bio skinut sa tornja, njime bi grad dokazao da se odlučno okreće ekologiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik