Ako želite da budete bogati napravite puteve: To je kineski plan za smanjenje siromaštva

Bez autora
Sep 23 2019

Želite li da budete bogati prvo izgradite puteve, čuvena je kineska izreka i u toj zemlji se i ponašaju u skladu s njom. Oni su, naime, izgradili puteve do svakog sela, kako bi smanjili siromaštvo.Prema zvaničnim podacima, Kina ima 700.000 sela koja se prostiru na površini od 9,6 miliona kvadratnih kilometara. Bilo da su u ravnicama, planinama, pustinjama ili u šumskim predelima čak 99,98 odsto ovih sela sada ima pristup putevima. Sve je počelo 1978. godine kada barem polovina kineskih sela nije imala puteve. A onda se za 40 godina ukupna dužina seoskih puteva u Kini povećala za gotovo šest puta.

Ako želite da budete bogati napravite puteve: To je kineski plan za smanjenje siromaštvaŽelite li da budete bogati prvo izgradite puteve, čuvena je kineska izreka i u toj zemlji se i ponašaju u skladu s njom. Oni su, naime, izgradili puteve do svakog sela, kako bi smanjili siromaštvo.

Prema zvaničnim podacima, Kina ima 700.000 sela koja se prostiru na površini od 9,6 miliona kvadratnih kilometara.

Bilo da su u ravnicama, planinama, pustinjama ili u šumskim predelima čak 99,98 odsto ovih sela sada ima pristup putevima, prenosi agencija Xinhua.net.

Kako su uspeli u tome?

Sve je počelo 1978. godine kada barem polovina kineskih sela nije imala puteve. A onda se za 40 godina ukupna dužina seoskih puteva u Kini povećala za gotovo šest puta.

Kineske vlasti smatraju da je izgradnja puteva jedan od glavnih načina za smanjenje stope siromaštva u ruralnoj Kini.

Oko 67 procenata kineske zemlje čine planine, visoravni ili brda.

U Kini se u proseku gradi 700 metara novih brzih puteva svakog sata. Kina je takođe dom najvećih i najsloženijih projekata tunela i mostova na svetu.

U ruralnoj Kini jaka kiša i drugi vremenski razlozi mogu prouzrokovati štetu na putevima. Zbog toga su asfaltirani putevi toliko važni.

Od 2013. do 2017. godine centralna vlada potrošila je 400 milijardi juana na ruralne puteve. Većina tog finansiranja ide za izgradnju i popravku puteva u siromašnim područjima.

Kako je ruralnim putevima potrebno stalno održavanje, lokalne samouprave moraju obezbediti sredstva. Za kvalitet puteva snose odgovornost doživotno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik