Američka firma uklanja lik Afroamerikanke sa svog proizvoda, njena porodica se protivi

Bez autora
Jun 23 2020

Firma Quaker Oats najavila je da će mešavina sirupa za palačinke dobiti novo ime i imidž, pošto su priznali da se "poreklo naziva temelji na rasnom stereotipu".

Porodica žene iz Teksasa čiji je lik predstavljao tetku Džemimu (Aunt Jemima) na istoimenom sirupu za palačinke, zamolila je proizvođača da ponovno razmisli o svojoj nedavnoj odluci uklanjanja njenog portreta sa svoje marke proizvoda.

Kompanija je do ove odluke došla nakon antirasističkih protesta širom Sjedinjenih Država i drugih velikih gradova širom sveta, koje je izazvalo policijsko ubistvo nenaoružanog muškarca crne boje kože Džordža Flojda, prenosi portal Indeks.

Marka tetka Džemima, koja se prodaje zadnjih 130 godina, prikazuje crnkinju po imenu tetka Džemima, koja je prvobitno bila odevena u lik zabavljača.

"Svesni smo da je poreklo tetke Džemime utemeljeno na rasnom stereotipu", izjavila je Kristin Krepfl, potpredsednica i marketinška direktorka Quaker Foodsa.

"Dok radimo na rasnoj jednakosti kroz nekoliko inicijativa, moramo i strogo pregledati naše vlastite robne marke i osigurati da odražavaju naše vrednosti i ispunjavaju očekivanja naših potrošača", dodala je.

Međutim, Vera Heris je izjavila kako je njena porodica oduvek bila ponosna na činjenicu da je kompanija Quaker Oats 1925. godine upotrebila portret njene rođake Lilijan Ričard kao predstavnika pomenute marke.

"Ona je u svom rodnom gradu smatrana herojem i ponosni smo na to. Ne želimo da se istorija izbriše", rekla je Herisova i objasnila kako je Ričardova radila u toj kompaniji 23 godine i putovala zemljom kao tetka Jemima kako bi predstavljala proizvod sve dok nije doživela moždani udar.

"Ona je živela od tog posla dugi niz godina, obilazila je Teksas", kazala je Herisova, objašnjavajući da "tada nije bilo puno poslova, posebno za žene crne boje kože".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik