Australijanci napravili "svemirsko" pivo

Bez autora
May 20 2011

Jedna australijska pivara proizvela je pivo koje se može konzumirati u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Vostok 4 Pines Stout je tamno pivo sa dodatkom prženog slada, karamela i prženog ječma.Intenzivnog je ukusa, jer čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da je razlikovanje nijansi ukusa otežano. Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Australijanci napravili "svemirsko" pivoJedna australijska pivara proizvela je pivo koje se može konzumirati u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Vostok 4 Pines Stout je tamno pivo sa dodatkom prženog slada, karamela i prženog ječma. Intenzivnog je ukusa, jer čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da je razlikovanje nijansi ukusa otežano, preneo je Rojters.

Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Posle ispijanja više od jedne litre piva Vostok 4 Pines Stout ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije Astronauts4Hire je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići se u bestežinskom stanju slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus. Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali Australijanci se još nisu izjasnili pa se ne zna da li će taj izum primeniti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik