CIA regrutuje nove kadrove preko „Instagrama“

Bez autora
Apr 29 2019

Američka Centralna obaveštajna agencija je na prvoj fotografiji objavljenoj na „Instagramu“, potencijalnim tajnim agentima zadala težak zadatak.Poznata po svojoj tajnovitosti, diskreciji i mutnim špijunskim taktikama, američka obaveštajna agencija je pokazala i neobičan smisao za ironiju otvaranjem naloga na društvenoj mreži. Mi smo prva linija odbrane naše zemlje. Postižemo ono što drugi ne mogu, stižemo tamo gde drugi ne mogu stići, naveli su u osnovnim podacima naloga na Instagramu, pokazujući ozbiljnost koja se i inače povezuje sa ovom organizacjom.

CIA regrutuje nove kadrove preko „Instagrama“Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je na prvoj fotografiji objavljenoj na „Instagramu“, potencijalnim tajnim agentima zadala težak zadatak.

Poznata po svojoj tajnovitosti, diskreciji i mutnim špijunskim taktikama, američka obaveštajna agencija je pokazala i neobičan smisao za ironiju otvaranjem naloga na društvenoj mreži.

„Mi smo prva linija odbrane naše zemlje. Postižemo ono što drugi ne mogu, stižemo tamo gde drugi ne mogu stići“, naveli su u osnovnim podacima naloga na Instagramu, pokazujući ozbiljnost koja se i inače povezuje sa ovom organizacjom.

Međutim, njihova prva objava ima malo ležerniji ton. Na njoj je fotografija radnog stola po kome su raštrkani razni predmeti, perika od sede kovrdžave kose i gomila novčanica različitog porekla.

Fotografija je snimljena u čuvenom sedištu Agencije, u Lengliju, u Virdžiniji. Naslovljena je tajanstvenom rečenicom „Špijuniram svojim malim okom...“.

Pretpostavlja se da je zadatak identifikovati predmete na fotografiji. Portparol CIA je na Si-Bi-Esu potvrdio da svi predmeti pripadaju trenutno zaposlenim agentima.

Nalog na Instagramu je inače i otvoren kao deo strategije obaveštajne agencije u cilju regrutacije mlađe generacije oficira, agenata i analitičara, s obzirom da većina korisnika ove društvene mreže ima manje od 30 godina.

„Preko ovog naloga, omogućićemo da se zaviri u svakodnevicu Agencije, ali ne možemo obećati selfije sa tajnih lokacija“, navode predstavnici CIA.

Direktorka Agencije, Đina Haspel, ističe da je otvaranje naloga na Instagramu primer kako se CIA modernizuje i uključuje u nove tokove digitalne ere, mada još od 2014. godine ima naloge na Tviteru i Fejsbuku.

Njihov prvi tvit, „Ne možemo ni da potvrdimo, niti da negiramo da je ovo naša prva objava“, bio je u sličnom maniru i trebalo je da potvrdi njihovu zastrašujuću reputaciju.

Šta poručuje CIA sa ovih deset predmeta

Neka od mogućih tumačenja koje je ponudio Bi-Bi-Si.

1. Biljka - trebalo bi da asocira na postojanje mnogobrojnih obaveštajnih punktova CIA u inostranstvu.

2. Sat - kazaljke sata su postavljene na 8:46, vreme kada je avion udario u Severni toranj Svetskog trgovinskog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

3. Mapa Kine - označava da je Kina jedan od glavnih američkih rivala.

4. Zlatna sova - predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Ona pripada glavnom operativnom direktoru CIA, Endiju Markidsu.

5. Amajlija „zlo oko" - trebalo bi da predstavlja opasnosti sa kojima se agenti suočavaju.

6. Slika na kojoj je prikazan Toni Mendez, oficir CIA koji se predstavljao kao filmski radnik i uspeo da spase šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.

7. Dugmad za manžetne - navodno njih koriste agenti kako bi jedni druge prepoznali.

8. Perika - koju je verovatno nosio neki agent.

9. Identifikaciona karta direktorke CIA, Đine Haspel.

10. Kesa "top-secret" koju agenti koriste da bi uništavali dokaze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik