Dala otkaz na poslu analitičara i napravila modnu platformu vrednu milijardu dolara

Bez autora
Aug 21 2019

Zilingo, singapurska modna platforma koja okuplja više od hiljadu trgovaca odećom iz jugoistočne Azije, približava se tržišnoj vrednosti od milijardu dolara.Na čelu tog rastućeg azijskog onlajn trgovca nalazi se 27-godišnja devojka Ankiti Bose. Pre pet godina bila je tek mlada analitičarka u investicionoj kompaniji Sekvoja Indija s idejom za pokretanje modnog startapa, a u 2017. godini njen startap već je beležio 1,8 miliona dolara prihoda. Početkom februara su u njih 226 miliona dolara uložili i fondovi rizičnog kapitala Sekvoja kapital i Temasek holdings.

Dala otkaz na poslu analitičara i napravila modnu platformu vrednu milijardu dolaraZilingo, singapurska modna platforma koja okuplja više od hiljadu trgovaca odećom iz jugoistočne Azije, približava se tržišnoj vrednosti od milijardu dolara.

Na čelu tog rastućeg azijskog onlajn trgovca nalazi se 27-godišnja devojka Ankiti Bose.

Pre pet godina bila je tek mlada analitičarka u investicionoj kompaniji Sekvoja Indija s idejom za pokretanje modnog startapa, a u 2017. godini njen startap već je beležio 1,8 miliona dolara prihoda.

 Početkom februara su u njih 226 miliona dolara uložili i fondovi rizičnog kapitala Sekvoja kapital i Temasek holdings.

Inače, žene kao osnivači startapa u svetu su veoma retke. Gledajući kompanije od barem milijardu dolara vrednosti, od 239 startapa širom sveta, žene se nalaze na čelu njih tek 23.

"Bili smo ekipa od 20 i nešto godina i nismo imali ništa osim sna koji smo odlučili da sledimo", kaže Bose prisećajući se početaka kada se udružila sa svojim susedom, softverskim inženjerom Druvom Kaporom i preuzela rizik.

Dala je otkaz u kompaniji 'Sekvoia Indija' i u Zilingo uložila 30.000 dolara vlastite ušteđevine. Radila je tada i po 18 sati dnevno, kaže.

Pružali su u početku malim trgovcima odećom onlajn platformu preko koje bi lakše dolazili do kupaca. No, razvijanjem softvera uspeli su direktno da povežu dobavljače i tekstilne pogone od Bangladeša do Vijetnama.

Objava proizvoda na stranici je besplatna, a Zilingo svoje prihode ostvaruje naplaćujući proviziju između 10 i 20 odsto na svaku narudžbinu.

Inače, tržište onlajn šopinga jugoistočne Azije koje je lane procenjeno na 23 milijarde dolara, do 2025. godine premašiće i 100 milijardi dolara, procenjuju analitičari Gugl-Temaseka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik