Danas letovi traju duže, a evo zašto aviokompanije to namerno rade

Bez autora
Apr 21 2019

Kažu da je putovanje avionom najbrže, ali da li vam se ikad činilo da ono ipak traje predugo? Da, ono je postalo duže. Naime, pre oko 60 godina, putovanje avionom od New Yorka do Los Angelesa trajalo je otprilike pet sati, dok je recimo, tada za put od New Yorka do Washingtona trebalo svega 45 minuta.Danas je ta slika potpuno drukčija. Uprkos sve modernijim i bržim avionima, putovanje tim istim rutama, danas je čak sat vremena, odnosno 30 minuta duže. Ali zašto? Naravno, logično bi bilo da se uz današnje napredne avione vreme putovanja skratilo na minimum, a ne da se povećalo. Glavni krivac tome je nova politika aerodroma.

Danas letovi traju duže, a evo zašto aviokompanije to namerno radeKažu da je putovanje avionom najbrže, ali da li vam se ikad činilo da ono ipak traje predugo? Da, ono je postalo duže, piše BBC.

Naime, pre oko 60 godina, putovanje avionom od New Yorka do Los Angelesa trajalo je otprilike pet sati, dok je recimo, tada za put od New Yorka do Washingtona trebalo svega 45 minuta. Danas je ta slika potpuno drukčija.

Uprkos sve modernijim i bržim avionima, putovanje tim istim rutama, danas je čak sat vremena, odnosno 30 minuta duže. Ali zašto?

Naravno, logično bi bilo da se uz današnje napredne avione vreme putovanja skratilo na minimum, a ne da se povećalo. Glavni krivac tome je nova politika aerodroma.

Oni danas sve više i više manevrišu vremenom. Tako, zbog loše organizacije i koordinacije s drugim aerodromima, kontrolnim tornjevima, ali i samim pilotima, vazdušne luke stvaraju tzv "vremenske rupe'". Iako, putnik tu rupu u svojoj suštini nikad ne oseti, jer je aviokompanije jednostavno uvrste u svoj vozni red, ona i dalje šteti ne samo kompanijama i putnicima, nego i okolini.

Osim toga, ovakva praksa ujedno je još jedan krivac visokih cena letova, piše BBC.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik