"Dejli" - novine po meri iPada

Bez autora
Nov 24 2010

Novinski magnat i multimilioner Rupert Mardok i generalni direktor kompanije Apple Stiv Džobs nameravaju da od početka naredne godine izdaju specijalne novine namenjene isključivo iPadu i sličnim mini prenosivim uređajima drugih proizvođača.Nedeljna pretplata na novine pod nazivom "Dejli" (Daily) trebalo bi da košta 99 američkih centi, što je mnogo manje od cene štampanih novina. Tako niska cena je moguća iz tog razloga što nema nikakvih troškova za štampanje i prodaju tog medija.

"Dejli" - novine po meri iPadaNovinski magnat i multimilioner Rupert Mardok i generalni direktor kompanije Apple Stiv Džobs nameravaju da od početka naredne godine izdaju specijalne novine namenjene isključivo iPadu i sličnim mini prenosivim uređajima drugih proizvođača.

Nedeljna pretplata na novine pod nazivom "Dejli" (Daily) trebalo bi da košta 99 američkih centi, što je mnogo manje od cene štampanih novina, preneo je "Gardijan" u svom elektronskom izdanju.

Tako niska cena je moguća iz tog razloga što nema nikakvih troškova za štampanje i prodaju tog medija. Novine "Dejli" će obuhvatati najbolje teme iz bulevarskih listova i ozbiljne štampe, a njihovo zvanično predstavljanje bi trebalo da bude krajem ovog meseca.

Projekat je potvrda Mardokove rešenosti da pomeri novinarstvo van oblasti štampe. Prema "Gardijanu", Mardok je na ideju koncepcije specijalnih novina došao pošto je video rezultate istraživanja, prema kome čitaoci provode više vremena u čitanju sadržaja svojih iPada nego u surfovanju Internetom.

U novoj redakciji u NJujorku je već zaposleno oko sto novinara, urednici su iz britanskog bulevarskog lista "San" (The Sun) i iz američkog dnevnika "Njujork post" (The New York Post), a u razvoju ovog projekta će učestvovati inženjeri kompanije Apple.

Sadržaji novina će se prikazivati direktno na iPadu - takvo izdanje neće moći da se nađe na Internetu, niti u štampanom obliku. Mardok je uveren da će projekat funkcionisati i tvrdi da su korisnici spremni da plate za kvalitetan i originalan sadržaj, koji će dobiti on-lajn.

Mardok je vlasnik kompanije "Njuz korporejšn" (News Corporation). U Britaniji su u njegovom vlasništvu dnevici "San", "News of the World" i "Tajms" (The Times). U televizijskoj kompaniji "Bi-skaj-bi" (BSkyB) ima udeo od 39 odsto.

Medijski magnat veruje da će iPad potpuno promeniti "igru". Prema nekim projekcijama koje je Mardok video, taj uređaj će krajem naredne godine imati oko 40 miliona ljudi.

"Njegova vizija je svet u kome svako domaćinstvo ima iPad jer je to uređaj koji im donosi vesti i aktuelne informacije. Ukoliko bi se samo pet odsto od tih 40 miliona vlasnika iPada pretplatilo na 'Dejli', to bi bilo dva miliona čitalaca", navodi "Gardijan".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik