Dizajnirali "krevete" za avione: Kraj neudobnih sedišta u ekonomskoj klasi?

Bez autora
Jun 22 2020

Startap kompanija Zefir aerospejs dizajnirala je "dvoslojni", ležeći sistem sedišta za putnike u ekonomskoj klasi koja bi mogla da budu spas za duge letove.

Let u ekonomskoj klasi koji traje preko 18 sati je sam po sebi dovoljan da uništi raspoloženje i skoro je nemoguće raskomotiti se kada sedite na tvrdom sedištu kome se naslon jedva pomera.

Dizajn predviđa aranžman sedišta u kabini po uzoru na dabl-deker, kako bi se putnicima omogućilo više prostora, ali i više izolacije od drugih putnika. Ovo bi mogla da postane ključna stvar u post-COVID svetu.

Avio-kompanije ne bi bile na gubitku, pošto bi sedišta bila raspoređena po sistemu 2-4-2 širom kabine, kako se ne bi smanjio broj putnika koji mogu da stanu u avion.

Dizajner Zefir aerospejsa Džefri O'nil kaže da je na ovu ideju došao nakon dugog leta do Singapura.

"Nalazim se u avionu verovatno najbolje ocenjene avio-kompanije na svetu, dobijam predivnu uslugu, hrana je dobra, ali - ne mogu da spavam. Bilo je veoma neudobno. Zašto je toliko teško pronaći neki ekonomičan način za ležanje tokom leta koji traje 19 sati?", rekao je O'Nil za Si-En-En.

Drugi sloj sedišta zamenio bi prostor gde su trenutno kabine iznad glava putnika, ali dizajn ne objašnjava gde bi se onda smeštao ručni prtljag, piše britanski Standard.

I dok je ova ideja još uvek u fazi dizajna, ranije ove godine kompanija Er Nju Ziland izdala je prototip koji bi mogao da "progura" kabine sa krevetima do ekonomske klase. Simbolično nazvane "Nebesko gnezdo", ove kabine imale bi prostor za spavanje dimenzija 200x58 cm.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik