Drahma vredna 2,5 miliona dolara

Bez autora
Dec 07 2011

Grčka dekadrahma, stara oko 2.400 godina, čija je vrednost procenjena na 2,5 miliona dolara, biće prodata na aukciji 4. januara. Na novčiću uz Akragasa (jednog od vodećih gradova drevne Velike Grčke) se sa jedne strane nalaze četiri konja i dvokolica kojom upravlja boginja Nike, dok su sa druge orlovi.Ovaj novčić iskovan je na Siciliji i datira iz perioda od 409. do 406. godine pre nove ere. Prečnika je 35,5 milimetara, težine 43 grama i jedan je od 12 postojećih primeraka ovog novca. Šest komada je u muzejskim kolekcijama, a ovo je treći koji će se pojaviti na tržištu.

Drahma vredna 2,5 miliona dolaraGrčkoj finansijskoj krizi dobro će doći pomoć jednog novčića, starog 2.400 godina. Naime, računa se da će prihod od aukcijske prodaje dekadrahme iz Akragasa, dostići čak 2,5 miliona dolara.

Grčka dekadrahma, stara oko 2.400 godina, čija je vrednost procenjena na 2,5 miliona dolara, biće prodata na aukciji 4. januara, prenosi danas Rojters.

Na novčiću uz Akragasa (jednog od vodećih gradova drevne Velike Grčke) se sa jedne strane nalaze četiri konja i dvokolica kojom upravlja boginja Nike, dok su sa druge orlovi. Ovaj novčić iskovan je na Siciliji i datira iz perioda od 409. do 406. godine pre nove ere.

Prečnika je 35,5 milimetara, težine 43 grama i jedan je od 12 postojećih primeraka ovog novca. Šest komada je u muzejskim kolekcijama, a ovo je treći koji će se pojaviti na tržištu.

U svom onlajn katalogu, "Classical Numismatic Group", međunarodna firma koja se bavi prodajom drevnih, srednjevekovnih i britanskih novčića, opisuje ga kao „jedan od najlepših od svih grčkih novčića".

Očekuje se da ova drahma bude jedan od najskupljih novčića ikada prodatih na aukciji, a prihod treba da pomogne Grčkoj koja se nalazi u teškoj finansijskoj krizi.

Aukcija će biti održana u Njujorku, a kupci će, takođe, moći svoje ponude da iznesu i putem interneta, preko sajta www.saleroom.com.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik